Bánffy 2021 - Médiavisszhang

Apariții mass-media

Toate reportajele sunt în limba maghiară.

Vasvári és Bánffy teljesítménytúrák Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig

Vasvári és Bánffy teljesítménytúrák Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig

 

Szabadság logó

2021. június 21.
Szerző: Kismihály Boglárka

A májusi Jókai-túra sikere nyomán júliusban megszervezzük Vasvári Pálról és Bánffy Miklósról elnevezett emlék- és teljesítménytúráinkat 3-án, illetve 31-én. A Vasvárira kerékpárosok jelentkezését várjuk 85 és 100 km-es távokon, míg a Bánffy-túrán gyalogosok és kerékpárosok egyaránt megmérettethetik magukat hosszabb-rövidebb túraváltozatokon. Mindkét rendezvényen létszámkorlátot szabtunk meg, így aki nem szeretne lemaradni, annak igyekeznie kell a bejelentkezéssel.

A Vasvári teljesítménytúrára június 28-án déli 12 óráig jelentkezhetnek azok, akik festői tájakon szeretnének eltekerni Kolozsvártól/Gyalutól Körösfőig saját határaikat feszegetve. A 100 km-es túraváltozat a Kolozsvári Rádió épülete elől startol, itt mindenki megkapja előrajtos céduláját, amellyel a gyalui rajtnál kiválthatja indítócsomagját. A 85 km-es változaton részt vevők Gyaluból rajtolnak, innen pedig mindkét túra útvonala megegyezik. A teljesítménytúra nem verseny, viszont a szervezők által megszabott szintidőket be kell tartani, ugyanis az adott ellenőrzőpontok bizonyos időintervallumban tartanak nyitva. Mivel az időkeretet normál kerékpáros sebességre szabtuk meg, nem javasoljuk az elektromos biciklikkel való részvételt. A szervezők által megszabott szintidő 9 óra (Vasvári 85), illetve 10 óra (Vasvári 100); legkésőbb 17 óráig meg kell érkezni Körösfőre. A Vasvári 100 útvonalának teljes hossza 99,69 km, teljes szintemelkedés 1705 m, teljes szintereszkedés 1473 m, a Vasvári 85 esetében pedig 85,68 km-t kell tekerni 1514 m-es teljes szintemelkedéssel és 1331 m teljes szintereszkedéssel. A túrának idén négy ellenőrzőpontja lesz, az útvonal pedig a következő: [Kolozsvár, a Kolozsvári Rádió épülete, Donát út 160. (Előrajt)] – Gyalu elágazás Fântânele és Hidegszamos felé (RAJT) – Gyalui-tó – Hidegszamos – Melegszamos – Melegszamosi-tó – Tarnicai-tó – Tó-farka – Havasnagyfalui elágazás (1. EP) – Havasnagyfalu – Funtineli-tető (2. EP) – La Grinzi útelágazás – Tóparti emlékhely (3. EP) – Bélesi-víztározó – Jósikafalva – Bánffytelep – Kiskalota – Nagykalota – Kalotaszentkirály-Zentelke (4. EP) – Sárvásár – Körösfő, Körös Vendégház (CÉL). Újdonságnak számít, hogy a bánffyhunyadi ellenőrzőpont idén kimarad, Kalotaszentkirályról pedig busszal szállítjuk el a kiskorú résztvevőket a célig, ezzel elkerülve, hogy a forgalmas és veszélyes E60-as országúton tekerjenek Körösfőig. Adott ellenőrzőpontokon energiapótlókkal is egyéb finomságokkal várjuk a fáradt túrázókat, a célban pedig meleg gulyással jutalmazzuk mindazokat, akik erre igényt tartanak. A visszaszállítást buszokkal és kerékpárszállító járművekkel oldjuk meg, így aki Körösfőről a szervezők segítségével szeretne visszajutni Kolozsvárra, annak igényelnie kell a szállítást az online űrlap kitöltésekor. A járványügyi helyzet és a helyszínek kapacitása miatt 150 főre szabtuk meg a létszámkorlátot. Akárcsak az előző években, ez alkalommal sem maradnak el a Vasvári Pál emlékére megszervezett ünnepségek: 14 órától a Bélesi-tó partján, 17:30-tól pedig a körösfői kopjafánál rójuk le tiszteletünket nemzeti hősünk előtt a Vasvári-emléknapok szervezőinek közreműködésével.

Júliusi tengerpartozás helyett Bánffy-túrák

Habár a Bánffy teljesítménytúrákat eredetileg június 26-ra hirdettük meg, két alkalommal is módosítanunk kellett a dátumot, így végül július utolsó napján, 31-én várjuk mindazokat, akik egy emlékezetes közösségi élménnyel ötvözött túrázásra vállalkoznának a külföldi nyaralás helyett. A regisztráció hamarosan beindul, és július 23-án délután 4 órakor fog zárulni, hacsak el nem érjük korábban a 400 fős létszámkorlátot. Mindenkit megkérünk, hogy igyekezzen a jelentkezéssel, ha nem szeretne úgy járni, mint tucatnyi érdeklődő a Jókai esetében (még a túra előtti napon is akadtak néhányan, akik szerettek volna beiratkozni). A Vasvárival ellentétben a Bánffy-túrán színesebb repertoárral várjuk nemcsak a kerékpárosokat, hanem a gyalogosokat egyaránt, így mindenki a saját erőnléti képességének megfelelően választhat útvonalat. A 2019-es túrához képest újításokat vezettünk be, a Gy22 és Gy35 mellett egy rövidebb körtúrát is kínálunk kisgyerekes családok, idősebb túrázók számára (Gyalogos Kőhegy A/B/C), három alternatív útvonallal, amelyek közül majd a helyszínen választhatnak a résztvevők. A Gy35 ezentúl Gy35A/B név alatt fut, ami azt jelenti, hogy a székelyjói ellenőrzőpont után a túrázók választhatnak az A és B útvonalak közül (a B felvezet a Kőhegyre érintve a Hármas kőszikla-csúcson levő ellenőrzőpontot). A kerékpáros repertoár is bővült egy 15 km-es és egy 37 km-es túrával, amely bárki számára könnyen teljesíthető. Emellett a hosszú túraváltozatok (K60/70, K85/95) esetén is behoztunk néhány újítást, így Székelyjón mindenki eldöntheti, hogy melyik útvonalon fejezi be a túrát. A túrák nyomvonala letölthető a honlapról, de térképekkel is készülünk a résztvevők számára, amit az indítócsomagban fognak megkapni. A könnyebb tájékozódás érdekében mutatjuk a különböző túraváltozatok útvonalát.

A Gyalogos Kőhegy A/B/C útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Kőhegy tava (1. EP; A, B) – Hármas kőszikla-csúcs (2. EP) – Tomordok-csúcs (3. EP; B, C) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Gyalogos 22 útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (CÉL).
A Gyalogos 35A útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (5. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke (CÉL).
A Gyalogos 35B útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (5. EP) – Hármas kőszikla-csúcs (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke (CÉL).
Megjegyzés: A Gyalogos 22 és Gyalogos 35A/B túraváltozatok résztvevői Kalotaszentkirály-Zentelkén, a lakodalmas teremnél berendezett rajtnál veszik át indítócsomagjaikat (BEJELENTKEZÉS), innen busz szállítja őket Havasrekettyére, a Stanciu-tisztással szemben lévő útelágazásig (RAJT), ahonnan a gyalogtúra kezdődik. A Gyalogos Kőhegy A/B/C túraváltozatok résztvevői szintén Kalotaszentkirály-Zentelkén, a lakodalmas teremnél veszik át indítócsomagjaikat (BEJELENTKEZÉS), ezután pedig a buszok elszállítják őket a túra kiindulópontjáig.
A Bánffy K15 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Kőhegy tava (1. EP) – Magyarókereke (Alunișu) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K37 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Kőhegy tava (1. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (2. EP) – Sebesvár (Bologa) (3. EP) – Marótlaka (Morlaca) – Malomszeg (Brăișoru) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K60/70 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Nagykalota (Călata) – Meregyó (Mărgău) – Szkrind (Scrind-Frăsinet) – Havasrekettye (Răchițele) (4. EP) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (5. EP) – Havasrekettye – Székelyjó (Săcuieu) (6. EP)
- Bánffy K60: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
Bánffy K70: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Sebesvár (Bologa) (7a. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K85/95 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Magyarvalkó (Văleni) – Magyargyerőmonostor (Mănăstireni) (1. EP) – Jósikafalva (Beliș) (2. EP) – Kerekhegy (Dealu Botii) (3. EP) – Havasrekettye (Răchițele) (4. EP) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (5. EP) – Havasrekettye – Székelyjó (Săcuieu) (6. EP)
- Bánffy K85: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
- Bánffy K95: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Sebesvár (Bologa) (7a. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A túra során a résztvevők szállítását is megszervezzük, így aki igényt tart erre a szolgáltatásra, annak ajánljuk figyelmébe a Fontos információk menüpont részletes tartalmát (gyalogtúra, kerékpáros túra). Nagyon fontos, hogy regisztrációkor mindenki a megfelelő szállítási opciót jelölje be, máskülönben megnehezíti a szervezők munkáját. Mindkét túrát a járványügyi előírásoknak megfelelően fogjuk megszervezni és végig fenntartjuk a változtatás jogát. Nagyon fontos, hogy regisztráció előtt mindenki figyelmesen elolvassa a Túraszabályzatban leírtakat a félreértések elkerülése végett (gyalogos túraszabályzat, kerékpáros túraszabályzat). Bővebb információk a honlapon a gyalogos vagy kerékpáros opcióra kattintva. Találkozzunk hát július 3-án és 31-én, hogy együtt feszegethessük határainkat!

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap