Bánffy 2021 - Médiavisszhang

Media coverage

All media reports are in Hungarian language!

Vasvári és Bánffy teljesítménytúrák Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig

Vasvári és Bánffy teljesítménytúrák Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig

 

Szabadság logó

2021. június 21.
Szerző: Kismihály Boglárka

A májusi Jókai-túra sikere nyomán júliusban megszervezzük Vasvári Pálról és Bánffy Miklósról elnevezett emlék- és teljesítménytúráinkat 3-án, illetve 31-én. A Vasvárira kerékpárosok jelentkezését várjuk 85 és 100 km-es távokon, míg a Bánffy-túrán gyalogosok és kerékpárosok egyaránt megmérettethetik magukat hosszabb-rövidebb túraváltozatokon. Mindkét rendezvényen létszámkorlátot szabtunk meg, így aki nem szeretne lemaradni, annak igyekeznie kell a bejelentkezéssel.

A Vasvári teljesítménytúrára június 28-án déli 12 óráig jelentkezhetnek azok, akik festői tájakon szeretnének eltekerni Kolozsvártól/Gyalutól Körösfőig saját határaikat feszegetve. A 100 km-es túraváltozat a Kolozsvári Rádió épülete elől startol, itt mindenki megkapja előrajtos céduláját, amellyel a gyalui rajtnál kiválthatja indítócsomagját. A 85 km-es változaton részt vevők Gyaluból rajtolnak, innen pedig mindkét túra útvonala megegyezik. A teljesítménytúra nem verseny, viszont a szervezők által megszabott szintidőket be kell tartani, ugyanis az adott ellenőrzőpontok bizonyos időintervallumban tartanak nyitva. Mivel az időkeretet normál kerékpáros sebességre szabtuk meg, nem javasoljuk az elektromos biciklikkel való részvételt. A szervezők által megszabott szintidő 9 óra (Vasvári 85), illetve 10 óra (Vasvári 100); legkésőbb 17 óráig meg kell érkezni Körösfőre. A Vasvári 100 útvonalának teljes hossza 99,69 km, teljes szintemelkedés 1705 m, teljes szintereszkedés 1473 m, a Vasvári 85 esetében pedig 85,68 km-t kell tekerni 1514 m-es teljes szintemelkedéssel és 1331 m teljes szintereszkedéssel. A túrának idén négy ellenőrzőpontja lesz, az útvonal pedig a következő: [Kolozsvár, a Kolozsvári Rádió épülete, Donát út 160. (Előrajt)] – Gyalu elágazás Fântânele és Hidegszamos felé (RAJT) – Gyalui-tó – Hidegszamos – Melegszamos – Melegszamosi-tó – Tarnicai-tó – Tó-farka – Havasnagyfalui elágazás (1. EP) – Havasnagyfalu – Funtineli-tető (2. EP) – La Grinzi útelágazás – Tóparti emlékhely (3. EP) – Bélesi-víztározó – Jósikafalva – Bánffytelep – Kiskalota – Nagykalota – Kalotaszentkirály-Zentelke (4. EP) – Sárvásár – Körösfő, Körös Vendégház (CÉL). Újdonságnak számít, hogy a bánffyhunyadi ellenőrzőpont idén kimarad, Kalotaszentkirályról pedig busszal szállítjuk el a kiskorú résztvevőket a célig, ezzel elkerülve, hogy a forgalmas és veszélyes E60-as országúton tekerjenek Körösfőig. Adott ellenőrzőpontokon energiapótlókkal is egyéb finomságokkal várjuk a fáradt túrázókat, a célban pedig meleg gulyással jutalmazzuk mindazokat, akik erre igényt tartanak. A visszaszállítást buszokkal és kerékpárszállító járművekkel oldjuk meg, így aki Körösfőről a szervezők segítségével szeretne visszajutni Kolozsvárra, annak igényelnie kell a szállítást az online űrlap kitöltésekor. A járványügyi helyzet és a helyszínek kapacitása miatt 150 főre szabtuk meg a létszámkorlátot. Akárcsak az előző években, ez alkalommal sem maradnak el a Vasvári Pál emlékére megszervezett ünnepségek: 14 órától a Bélesi-tó partján, 17:30-tól pedig a körösfői kopjafánál rójuk le tiszteletünket nemzeti hősünk előtt a Vasvári-emléknapok szervezőinek közreműködésével.

Júliusi tengerpartozás helyett Bánffy-túrák

Habár a Bánffy teljesítménytúrákat eredetileg június 26-ra hirdettük meg, két alkalommal is módosítanunk kellett a dátumot, így végül július utolsó napján, 31-én várjuk mindazokat, akik egy emlékezetes közösségi élménnyel ötvözött túrázásra vállalkoznának a külföldi nyaralás helyett. A regisztráció hamarosan beindul, és július 23-án délután 4 órakor fog zárulni, hacsak el nem érjük korábban a 400 fős létszámkorlátot. Mindenkit megkérünk, hogy igyekezzen a jelentkezéssel, ha nem szeretne úgy járni, mint tucatnyi érdeklődő a Jókai esetében (még a túra előtti napon is akadtak néhányan, akik szerettek volna beiratkozni). A Vasvárival ellentétben a Bánffy-túrán színesebb repertoárral várjuk nemcsak a kerékpárosokat, hanem a gyalogosokat egyaránt, így mindenki a saját erőnléti képességének megfelelően választhat útvonalat. A 2019-es túrához képest újításokat vezettünk be, a Gy22 és Gy35 mellett egy rövidebb körtúrát is kínálunk kisgyerekes családok, idősebb túrázók számára (Gyalogos Kőhegy A/B/C), három alternatív útvonallal, amelyek közül majd a helyszínen választhatnak a résztvevők. A Gy35 ezentúl Gy35A/B név alatt fut, ami azt jelenti, hogy a székelyjói ellenőrzőpont után a túrázók választhatnak az A és B útvonalak közül (a B felvezet a Kőhegyre érintve a Hármas kőszikla-csúcson levő ellenőrzőpontot). A kerékpáros repertoár is bővült egy 15 km-es és egy 37 km-es túrával, amely bárki számára könnyen teljesíthető. Emellett a hosszú túraváltozatok (K60/70, K85/95) esetén is behoztunk néhány újítást, így Székelyjón mindenki eldöntheti, hogy melyik útvonalon fejezi be a túrát. A túrák nyomvonala letölthető a honlapról, de térképekkel is készülünk a résztvevők számára, amit az indítócsomagban fognak megkapni. A könnyebb tájékozódás érdekében mutatjuk a különböző túraváltozatok útvonalát.

A Gyalogos Kőhegy A/B/C útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Kőhegy tava (1. EP; A, B) – Hármas kőszikla-csúcs (2. EP) – Tomordok-csúcs (3. EP; B, C) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Gyalogos 22 útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (CÉL).
A Gyalogos 35A útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (5. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke (CÉL).
A Gyalogos 35B útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (BEJELENTKEZÉS) – Stanciu-tisztás (RAJT) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (1. EP) – Fehér-kövek (2. EP) – Vlegyásza menedékház (3. EP) – Havasrogoz (Rogojel), mamutfenyő (4. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (5. EP) – Hármas kőszikla-csúcs (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke (CÉL).
Megjegyzés: A Gyalogos 22 és Gyalogos 35A/B túraváltozatok résztvevői Kalotaszentkirály-Zentelkén, a lakodalmas teremnél berendezett rajtnál veszik át indítócsomagjaikat (BEJELENTKEZÉS), innen busz szállítja őket Havasrekettyére, a Stanciu-tisztással szemben lévő útelágazásig (RAJT), ahonnan a gyalogtúra kezdődik. A Gyalogos Kőhegy A/B/C túraváltozatok résztvevői szintén Kalotaszentkirály-Zentelkén, a lakodalmas teremnél veszik át indítócsomagjaikat (BEJELENTKEZÉS), ezután pedig a buszok elszállítják őket a túra kiindulópontjáig.
A Bánffy K15 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Kőhegy tava (1. EP) – Magyarókereke (Alunișu) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K37 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Kőhegy tava (1. EP) – Székelyjó (Săcuieu) (2. EP) – Sebesvár (Bologa) (3. EP) – Marótlaka (Morlaca) – Malomszeg (Brăișoru) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K60/70 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Nagykalota (Călata) – Meregyó (Mărgău) – Szkrind (Scrind-Frăsinet) – Havasrekettye (Răchițele) (4. EP) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (5. EP) – Havasrekettye – Székelyjó (Săcuieu) (6. EP)
- Bánffy K60: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
Bánffy K70: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Sebesvár (Bologa) (7a. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A Bánffy K85/95 kerékpártúra útvonala vázlatosan: Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (RAJT) – Magyarvalkó (Văleni) – Magyargyerőmonostor (Mănăstireni) (1. EP) – Jósikafalva (Beliș) (2. EP) – Kerekhegy (Dealu Botii) (3. EP) – Havasrekettye (Răchițele) (4. EP) – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (5. EP) – Havasrekettye – Székelyjó (Săcuieu) (6. EP)
- Bánffy K85: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Kőhegy tava (7. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
- Bánffy K95: Székelyjó (Săcuieu) (6. EP) – Sebesvár (Bologa) (7a. EP) – Kalotaszentkirály-Zentelke, lakodalmasterem (CÉL).
A túra során a résztvevők szállítását is megszervezzük, így aki igényt tart erre a szolgáltatásra, annak ajánljuk figyelmébe a Fontos információk menüpont részletes tartalmát (gyalogtúra, kerékpáros túra). Nagyon fontos, hogy regisztrációkor mindenki a megfelelő szállítási opciót jelölje be, máskülönben megnehezíti a szervezők munkáját. Mindkét túrát a járványügyi előírásoknak megfelelően fogjuk megszervezni és végig fenntartjuk a változtatás jogát. Nagyon fontos, hogy regisztráció előtt mindenki figyelmesen elolvassa a Túraszabályzatban leírtakat a félreértések elkerülése végett (gyalogos túraszabályzat, kerékpáros túraszabályzat). Bővebb információk a honlapon a gyalogos vagy kerékpáros opcióra kattintva. Találkozzunk hát július 3-án és 31-én, hogy együtt feszegethessük határainkat!

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap