Történelmi személyiségek nyomában két keréken

szabadsag_logo.png

Idén három bringás teljesítménytúrát szervez az EKE Kolozsvár 1891
  2016. április 26.
Szerző: Kiss Olivér • Fénykép forrása www.koliver.wordpress.com

Ahogyan az ételkülönlegességhez minőségi hozzávalók, tehetséges szakács és lehetőleg egy, a recepthez fűződő kucifántos történet kell, ugyanúgy egy sikeres sportrendezvénynek is megvan a receptje. Az ötlet és az éjt nappallá tevő, mágnes-személyiséggel rendelkező szervező mellett például különleges ízt biztosító hozzávaló lehet a… történelmi háttér.

Így van ez az Erdélyi Kárpát-Egyesület, azaz EKE Kolozsvár 1891 által – Branea Róbert kezdeményezésére tavaly első alkalommal megszervezett – Kós Károly Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrával is. Ezt idén – szintén első ízben – kiegészíti a Jókai Mór nevéhez fűződő bringás megmérettetés, amelyre május 7-én, szombaton kerül sor. A közösségszervező és lelkes önkéntes társai nehéz és áldozatos munkájának további gyümölcse az EKE Kolozsvár által hosszú évek óta szervezett Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra „professzionalizálása” is.

Az elmúlt évtizedekben az Erdélyi Kárpát Egyesület valamennyi helyi szervezetének egyik legfontosabb célkitűzése a fiatalítás volt, valamint a rendszeres és főként változatos természetjárási lehetőségek biztosítása, hogy azok minél szélesebb körben váljanak népszerűvé, minél több személyt vonzzanak. Ugyanakkor az ezt célzó, szinte valamennyi alkalommal önkéntesen végzett munka bumeráng effektussal járt, de ha nem is sült el visszafelé, nem váltotta ki a várt hatást. Egyes esetekben hiányzott például a profi, a 21. századi elvárásoknak megfelelő szervezés, népszerűsítés, esetleg a számítástechnikai és kommunikációs háttér, amely napjainkban lassan minimális elvárást jelent a rendezvények esetében. Szerencsére a helyzet folyamatosan javul...

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap