Médiavisszhang

Médiavisszhang

KMN – Paprika Rádió-sátor

paprika_logo.png

 2016. augusztus 19.

Ifjú résztvevők és szervezők a kolozsvári EKE kerékpáros teljesítménytúráin.

img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg

Erdély tájain – Egy híján huszadik Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra

szabadsag_logo.png

 2016. május 27.
Szerző: PÁL GYÖNGYI

A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között. Azóta ez hagyománnyá vált, évről évre sikerült megszervezni, több távon is. Május 7-én immár tizenkilencedik alkalommal.

A teljesítménytúrák a turizmus sportosabb megnyilvánulásai, ezeken a túrákon hangsúlyozott szerepet kap a fizikai teljesítmény. Naptári időponthoz kötött a megrendezésük, azaz évente nagyjából állandó napon szervezik. A Jókai Mór-túrák esetében ez minden év május első szombatjára esik, lényegük, hogy szabályos nevezés után, a rendezők által kijelölt útvonalat kell végigjárni, meghatározott időn (szintidő) belül kell célba érni.

Jókai Mór, a magyar irodalom kimagasló alakja a régi EKE tiszteletbeli tagja volt, negyedik erdélyi útja alkalmával bejárta és az Egy az Isten című regényében elsőként írta le ezt a Kolozsvár–Torockó gyalogutat (1876-ban). Jókai romantikája, Tordai hasadék, Torockó, a „holdsziget”, ahol „kétszer kel fel a nap” és „az emberek csak egyszer szeretnek”, gyalogtúra olyan helyeken, ahol az embert annyira leköti a táj szépsége, hogy szinte a fáradságot vagy az éhséget sem érzi, komoly kihívást jelent a turizmus kedvelőinek.

A teljesítménytúra megvalósítása igazi csapatmunka volt. A főszervező Bagaméri Tibor, de közel negyvenen vettünk részt a túra előkészítésében és lebonyolításában; menet közben igyekeztünk megoldani a felmerülő problémákat. A rajtvonalakhoz a résztvevőket autóbusz szállította, amely reggel hat órakor indult Kolozsvárról, a Széchenyi (Mihai Viteazul) térről a Silva kempinghez. Aztán a többi indítóponthoz, Szindre és Várfalvára, este pedig Torockón várta a Kolozsvárra visszautazókat.

Teljes cikk »

Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra

gyopar_logo.png

 2016/3. (144.) szám
Szerző: Branea Róbert

A Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra I. kiírása különösebb gondok nélkül zajlott le. A 80 km-es távon 70 résztvevő indult, ebből 5 gyerek (10–15 évesek, 1 lány, 4 fiú) és 65 felnőtt (6 nő, 59 férfi). A legidősebb résztvevő 64 éves volt, az átlagéletkor 37 év, a legtöbben a 38 éves korosztályt képviselték (9 személy), létszámban ezt követték a 36 évesek, 6 személy.

A túrát az EKE-Kolozsvár 1891 szervezte, társszervezője a Kolozsvári Magyar Diákszövetség volt. Ennek a partnerségnek a szellemében lesz megszervezve az idén a Vasvári Pál (július 2-án) és a Kós Károly (augusztus 13-án) Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra idei kiírása is.

A kerékpáros emlék- és teljesítménytúra- sorozat idei rendezvényeinek főtámogatója a Communitas Alapítvány. A szervezők köszönik a Jókai Mór kerékpáros túra többi támogatójának (Neon Product, Adrenalin Park, Culina Nostra, photogo, O&I Print Center, Canoe Expeditions, Robeni Trans és Renobi Consulting) is a nagylelkű segítséget.

A túra lefolyásáról (eredmények, fotók, médiavisszhang, beszámolók) minden információ hozzáférhető a túra honlapján: http://www.ekekolozsvar.ro/jokaibringa. (Branea Róbert)

Nyolcvan kilométeres, emberpróbáló bringás teljesítménytúrát szervezett az EKE

szabadsag_logo.png

 2016. május 17.
Szerző: Kiss Olivér • Fénykép forrása www.koliver.wordpress.com

Kellőképpen megadva a módját – a 80-86 kilométeres Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra befejezésével – ünnepelték meg több tucatnyian szombaton, május 7-én az Erdélyi Kárpát- Egyesület (EKE) fennállásának 125. évfordulóját. Lapunkban röviden már kedden beszámoltunk az eseményről.

Eddig az EKE csupán a teljesítménytúra gyalogos változatát szervezte meg – idén 19. alkalommal. A „kerékpárosítás” ötlete Branea Róbert kolozsvári vállalkozó, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KDMSZ) volt elnöke fejéből pattant ki. Az ellenőrző pontoknál önzetlen és tiszteletre méltó munkát végző önkénteseken kívül, a főszervező feladatainak teljesítését döntő mértékben Venczel Enikő, Tamás Miklós és Lixandru Robert segítette. A rendezvényre 70 bringás jelentkezett be.

Mindenki pontosan tudta, mire vállalkozik: 80 kilométer túrabiciklizés egyáltalán nem könnyű feladat, főleg, ha az időjárási viszonyok nem mindig kedvezőek. Ilyenkor, ugye, nem csupán az esővel és a hideggel kell megbirkóznia a vállalkozó szellemű kerékpárosnak, hanem a csapadék következményeivel is: hatalmas sár, a rendkívül csúszós talaj miatt veszélyessé váló ereszkedés. De erről inkább később.

/* Fotó: A Tordai-hasadékon csak a hidakon történő átkelés volt könnyű - A SZERZŐ FELVÉTELEI

Teljes cikk »

I. Biciklis Jókai Teljesítménytúra - EKE

 2016. május 5.
Videó forrása: Román Televízió, Kolozsvári Magyar Adás, Erdélyi Figyelő

Branea Róbert az EKE keretében e hétvégén megszervezendő I. Biciklis Jókai Élmény- és Teljesítménytúra tudnivalóiról számol be.

VIDEÓRIPORT - Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra - extrémekkel

szabadsag_logo.png

 2016. május 10.
Szerző: Kiss Olivér • Videó forrása www.koliver.wordpress.com

Emberpróbáló biciklis teljesítménytúra - így jellemezte az Erdélyi Kárpát- Egyesület Kolozsvár 1891 által május 7-én, szombaton első ízben szervezett 80 kilométeres Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrát a „legtapasztaltabb” részt vevő, Fodor Alpár. A 64 éves vállalkozó és táplálkozási szakember szerint ebben az esetben is a siker titka a kiegyensúlyozott étkezés, valamint a táplálék-kiegészítők használata.

Cikk »

Emberpróbáló biciklis teljesítménytúra

szabadsag_logo.png

 2016. május 10.
Szerző: Kiss Olivér • Fénykép forrása www.koliver.wordpress.com

Így jellemezte az Erdélyi Kárpát- Egyesület Kolozsvár 1891 által május 7-én, szombaton első ízben szervezett 80 kilométeres Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrát a „legtapasztaltabb” részt vevő, Fodor Alpár. A 64 éves vállalkozó és táplálkozási szakember szerint ebben az esetben is a siker titka a kiegyensúlyozott étkezés, valamint a táplálék-kiegészítők használata. – Táplálék-kiegészítőket használok. Több ízben beigazolódott már, hogy ez a helyes recept az ilyen emberpróbáló terepbiciklis és más jellegű teljesítménytúrák, sportrendezvények esetében – nyilatkozta a Szabadságnak Fodor Alpár.

Branea Róbert főszervező bizonytalan volt annak kapcsán, ki volt a legfiatalabb résztvevő, ezért a „jelöltek” édesapjától érdeklődtünk: Benkő Zsolttól megtudtuk, hogy fia, a 12 éves Ákos-Károly, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum ötödikes tanulója sikeresen befejezte a teljesítménytúrát, s ugyanezt közölte lapunkkal Toroczkai István is, fiával, Botonddal kapcsolatban, aki a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 6. B osztályának a diákja. Tudomásunk szerint a hölgyek közül csak ketten, nevezetesen Mátis Anikó és Bakos Dóra fejezte be a teljesítménytúrát.

A 70 résztvevő közül néhányan a teljesítménytúra különböző részein feladták, mások pedig aszfaltos úton tették meg a Várfalva–Torockó szakaszt, s így megúszták a biciklinek a sár miatt döglesztővé vált kitolását a Székelykő nyergébe, illetve a „horrorfilmbe” illő, rendkívül csúszós ereszkedőt Torockószentgyörgyre. Egyeseket fizikailag és pszichésen a bringáknak a Tordai-hasadékon történő keresztülvivése is megviselt, viszont mindenki tudatában volt annak, itt mire számíthat...

/* Fotó: A Tordai-hasadék utáni ellenőrző pontnál még mosolyogtak a résztvevők, az eső csak Várfalva után kapta el őket (A szerző felvétele)

Cikk »

Hatvannyolcan tekernek Torockó felé (AUDIÓ)

paprika_logo.png

 2016. május 07.

Hatvannyolc résztvevő indult útnak ma hajnalban a Jókai Kerékpáros Teljesítménytúra keretében – számolt be híradónknak Branea Róbert, EKE-tag, a túra főszervezője. Idén először szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel partnerségben a Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrát, a Kolozsvár–Torockó útvonalon.

« audió meghallgatható itt »

A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között. Azóta ez hagyománnyá vált, évről évre sikerült megszervezni, több távon is. A kerékpártúrát azonban idén először hirdették meg.
(Paprika Rádió, M.É.)

Teljes cikk »

Reklámszpott


 

Élő beszélgetés a túráról

 

 2016. augusztus 1., hetfő


 

Történelmi személyiségek nyomában két keréken

szabadsag_logo.png

Idén három bringás teljesítménytúrát szervez az EKE Kolozsvár 1891
  2016. április 26.
Szerző: Kiss Olivér • Fénykép forrása www.koliver.wordpress.com

Ahogyan az ételkülönlegességhez minőségi hozzávalók, tehetséges szakács és lehetőleg egy, a recepthez fűződő kucifántos történet kell, ugyanúgy egy sikeres sportrendezvénynek is megvan a receptje. Az ötlet és az éjt nappallá tevő, mágnes-személyiséggel rendelkező szervező mellett például különleges ízt biztosító hozzávaló lehet a… történelmi háttér.

Így van ez az Erdélyi Kárpát-Egyesület, azaz EKE Kolozsvár 1891 által – Branea Róbert kezdeményezésére tavaly első alkalommal megszervezett – Kós Károly Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrával is. Ezt idén – szintén első ízben – kiegészíti a Jókai Mór nevéhez fűződő bringás megmérettetés, amelyre május 7-én, szombaton kerül sor. A közösségszervező és lelkes önkéntes társai nehéz és áldozatos munkájának további gyümölcse az EKE Kolozsvár által hosszú évek óta szervezett Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra „professzionalizálása” is.

Az elmúlt évtizedekben az Erdélyi Kárpát Egyesület valamennyi helyi szervezetének egyik legfontosabb célkitűzése a fiatalítás volt, valamint a rendszeres és főként változatos természetjárási lehetőségek biztosítása, hogy azok minél szélesebb körben váljanak népszerűvé, minél több személyt vonzzanak. Ugyanakkor az ezt célzó, szinte valamennyi alkalommal önkéntesen végzett munka bumeráng effektussal járt, de ha nem is sült el visszafelé, nem váltotta ki a várt hatást. Egyes esetekben hiányzott például a profi, a 21. századi elvárásoknak megfelelő szervezés, népszerűsítés, esetleg a számítástechnikai és kommunikációs háttér, amely napjainkban lassan minimális elvárást jelent a rendezvények esetében. Szerencsére a helyzet folyamatosan javul...

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap