Tanácsok

Mire lehet szükség a maratonon?
Találkozás juhászkutyákkal
Elsősegély-csomag
A természetjáró tízparancsolata


Mire lehet szükség a maratonon?

 • Ajánlott terepfutócipővel jönni!
 • minimum 0.5 liter víz, újratölthető az ellenőrző pontokon.
 • a szervezők által a túra folyamán biztosított energiacsomagokon, illetve szendvicseken és meleg ételen kívül – mindenki egyéni igénye szerint energiapótlót vigyen magával
 • Mobiltelefon: segélyhíváshoz, tájékozódáshoz.  
 • Navigálási tanácsok okostelefonhoz: www.openmaps.eu/mapsforgedownload

Találkozás juhászkutyákkal

A maraton útvonalán előfordulhat, hogy juhnyájak és működő esztenák mellett haladunk el és az ezeket őrző kutyák felénk szaladnak. Számítsunk arra, hogy a pásztorok nem minden esetben képesek arra, vagy törődnek azzal, hogy kordában tartsák kutyáikat. Mint szervezőknek nincs lehetőségünk „megszervezni”, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő. Ellenben tanácsot adhatunk arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben hogyan kell viselkedni:

 • Mikor látjuk vagy halljuk, hogy kutyák közelednek, ne gyorsítsunk, ne próbáljunk meg elszaladni, mert erre NINCS esélyünk. Vegyük sétára a tempót! Ne essünk pánikba, viselkedjünk nyugodtan!
 • Ha látjuk, hogy ugatva közeledik valamelyik kutya, hirtelen forduljunk vele szembe: ilyenkor megijed és hátrálni fog. Ezt követően sétálva, nyugodtan folytassuk az utat.
 • A kutyák a sajátjuknak tartott területet védik a „betolakodóktól”. A terület „határán” kívül nem törődnek többé az áthaladókkal.
 • A kutyákat a gyorsan mozgó célpont (kerékpáros, futó) hergeli, ilyenkor szaladnak és közelednek. A gyalogosan lassan haladókat egy bizonyos távolságot (kb. 10-20 m) tartva kísérik addig, amíg a védett terület határáig nem érnek. Eközben nem támadnak, csak – időnként ijesztően – ugatnak. A terület határához érkezve fokozatosan lassítanak, majd megállnak.
 • Miután a lemaradó kutyáktól megfelelőképpen (kb. 100-150 m-re) eltávolodtunk, újra elkezdhetünk szaladni. Figyeljük, hogy a kutyák elkezdenek-e újra utánunk szaladni, vagy sem.
 • NE dobáljuk kővel, vagy egyéb tárgyakkal a kutyákat. Esetleg egy botot vagy husángot a kezünkben tarthatunk, de ne viselkedjünk támadóan.
 • Aki igényli, lehetőség szerint, szerelje fel magát kutyariasztóval.


Elsősegély-csomag

Elsősegélycsomagok az ellenőrzőpontokon vannak.


A természetjáró tízparancsolata

 1. Csak olyan útra vállalkozzál. amilyet elbírsz, mert különben kockáztatod egészségedet és megakadályozod kiránduló társaidat útitervük végrehajtásában.
 2. Az indulásra, visszatérésre kitűzött időben pontosan légy jelen; inkább te várj az indulásra tíz percet, semhogy tereád várjanak ötöt.
 3. Ne légy senkinek terhére; légy vidám, de örökös fecsegéssel, hangos beszéddel ne zavard útitársaidat; légy szerény, kicsinylő megjegyzésekkel, haragos kifakadásokkal, türelmetlenkedéssel ne rontsd el mások jókedvét és szórakozását.
 4. Becsüld meg természetjáró testvéreidet, igyekezz hasznossá tenni magadat a társaságban, segíts a rászorulóknak, bajban el ne hagyd őket.
 5. Szeresd a természetet, hagyd meg a maga eredetiségében, komoly ok nélkül ne pusztítsd el egyetlen növényét, állatát sem. A magad vagy egyesületed nevét sehová föl ne vésd, a hulladékot égesd vagy rejtsd el.
  * Ez 100 évvel ezelőtt elfogadható eljárásnak minősült, de ma már nem az. A ma érvényes szabály: a hulladékot vidd haza magaddal, és – lehetőleg szelektíven – helyezd el a megfelelő szeméttárolóba.
 6. Erdőben tüzet ne rakj, könnyen szél kerekedhetik és bajt okozhat; a mezőn, réten – erdőtől távol – rakott tüzet égve ne hagyd.
 7. A falu népét beszéddel, magaviseleteddel vagy ruházkodásoddal meg ne botránkoztasd, vedd egész ember-számba őket és igyekezz szokásaikhoz alkalmazkodni.
 8. A vendégjoggal vissza ne élj, a természetjáróknak rossz hírét ne költsd; kíméld a más vagyonát útról, ösvényről le ne térj, tilosban (vetésen, kaszálón, kerten keresztül) ne járj.
 9. A menedékházak nem kocsmák, hanem valamelyik egyesület szállásadó, vendéglátó házai, tehát úgy viselkedj mint vendég, hogy magadra, egyesületedre, nemzetedre szégyent ne hozz.
 10. Éjtszakai nyugalomra szánt időben – menedékházban, magánlakásban, szénapadláson, sátorban vagy bárhol másutt – ne zavard testvéreidet beszéddel, járkálással, késői lefekvéssel vagy korai fölkeléssel, mert sok kirándulás sikerét, örömét tette már tönkre egy-egy álmatlan éjtszaka, ne légy tehát ilyennek okozója. Közelítsd meg a természetjáró mintaképét!

(Megjelent az ERDÉLY 1937/9-10., szeptember-októberi számában, 89-90. old.)

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap