Ture de anduranță în Transilvania

tothpalkonyv.jpgInformații suplimentare utile legate de organizarea turelor de anduranță, respectiv istoricul turelor de anduranță din Transilvania, în special al celor organizate de Societatea Carpatină Ardeleană-Cluj 1981 sunt descrise plastic în cartea lui Tóthpál Tamás intitulată „Ture de anduranță în împrejurimile Clujului” (Editura Művelődés, 2015).


„Noțiunea de tură de anduranță este puțin cunoscută în Transilvania. Cei care au auzit doar despre ea, știu eventual că este o ramură nouă, mai sportivă a turismului, a drumeției în natură. Dar sunt și unii, chiar dacă puțini, pentru care aceasta înseamnă nu numai anduranță, nu doar o tură, ci și o convingere profundă, un ritual.
Cartea noastră se dorește a fi purtător de cuvânt al acestei mișcări cu un indiscutabil potențial de formare și dezvoltare a comunității. Este o abordare diferită, ieșită din comun, a locurilor de excursie și a atracțiilor naturii. Tura de anduranță permite astfel petrecerea timpului liber într-un mod mai cultivat, respectând natura.
Totodată, cartea cuprinde o prezentare, inclusiv de natură culturală, a locurilor de excursie din împrejurimile Clujului și un inventar al acestora din punct de vedere al istoriei turismului.
Deși au mai existat inițiative și pe meleagurile noastre, se poate considera că primul astfel de eveniment a fost Tura Memorială de Anduranță Jókai Mór, organizată anual începând din 1998, de către Societatea Carpatină Ardeleană-Cluj 1981 (cu numele de atunci: Societatea Carpatină Ardeleană - secția Cluj).
Tura de anduranță Jókai a fost urmată după puțin timp de tura „Egyeskő (Piatra Singuratică) 60” în noiembrie 1999, iar apoi și de alte ture de anduranță.
În 2016, amatorii turelor de anduranță pot alege, pe lângă deja „clasicele” ture clujene, dintre numeroase ture de anduranță organizate în Transilvania de către organizațiile locale EKE: Tura de anduranță de iarnă cu schiuri de tură și de drumeție în Harghita (Odorheiu Secuiesc; din 2016), Tura Memorială de Anduranță Jókai Mór (Cluj-Napoca; din 1998), Tura Memorială de Anduranță Erőss Zsolt (Gheorgheni; din 2014), Tura Ciclistă de Anduranță Tour de Tur (Satu Mare; din 2004), Tura de Anduranță Kovács István în Munții Nemira (Trei Scaune; din 2015), Tura Ciclistă Memorială de Anduranță Vasvári Pál (Cluj-Napoca; din 2001), Tura Memorială de Anduranță Kós Károly (Cluj-Napoca; din 2004), Tura de Anduranță Harghita (Odorheiu Secuiesc; din 2003), Tura de Anduranță Harghita de Sud (Scaunul Ciuc; din 2011), Tura Memorială de Anduranță Teleki Samu (Târgu Mureș; din 2007), Tura de Anduranță Lehmann Károly (Brașov; din 2016), Tura de Anduranță Székely Zsiga (Turda; din 2013).”

Tóthpál Tamás

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap