Médiavisszhang

Médiavisszhang

EKE - Kós Károly Emléktúra

erdelyifigyelo_logo.jpg

2017. augusztus 9.

Beszélgetés a Kós Károly teljesítménytúrákról

kolozsvariradio.png

 2017. augusztus 12.

Tudósítás a Kós Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákról

kolozsvariradio.png

 2017. augusztus 7.

8. KMN – Kós Károly túrák

kolozsvariradio.png

2017. augusztus 7.
Szerző: kvr

A többféle távra jelentkezni csak előzetesen lehet!

Szombaton, augusztus 12-én kerül sor a kolozsvári EKE szervezésében a 14. Kós Károly emlék- és teljesítménytúrákra. Részleteket, a ma délelőtti Lendületben műsorunkban, Branea Róbert főszervezőtől kérdeztünk.

Teljes cikk »

Újonc túrázóknak is menni fog a Kós Károly túra

szabadsag_logo.png

 2017. augusztus 05.
Szerző: Kerekes Edit

sz1.jpgA kolozsvári EKE által szervezett túrák legcsaládbarátabbja közeleg: augusztus 12-én lesznek a Kós Károly emléktúrák, gyalogosan vagy biciklin. Branea Róbert főszervező szerint a 10 kilométeres túra nem több egy jó sétánál. Ugyanakkor a kisebb gyerekeknek sem „unalmas”, hiszen az útvonal változatos, Sztána központjában, de az Almási várnál is akad látnivaló.

Nem lehet jelentkezni a helyszínen, vagyis aki mondjuk az időjárástól teszi függővé a túrán való részvételét, annak is meg kell elégednie egy kétnapos előrejelzéssel, ugyanis benevezni legkésőbb augusztus 10-én estig lehet. A kedvezményes jelentkezési határidő ezzel szemben már hétfőn, augusztus 7-én lejár.

Gyerekek által is könnyen teljesíthető, ezért családoknak is bátran ajánlják a 10 km-es túrát, de a 25 km-es is bevállalható a nagyobb gyerekekkel. E két távon a túrák Sztánáról indulnak, így vonatozásra is számíthatunk – kell-e ennél több a gyermekeknek egy igazi kalandhoz?

– Erdőn is vezet az út, nyílt terep is akad, s bár nem olyan vadregényes, mint a Jókai-túra, ezzel szemben szép, kellemes, szelíddombos kalotaszegi tájakkal ismerkedhetünk meg, főleg a tájegység alszegi vidékével. Többek között Sztána központjában megnézik a templomot, az iskolát a közösségi terekkel, aztán átsétálnak Kispetribe, meglátogatják az Almási vár maradványait is, Zsobokot az újonnan felavatott Jonathan-sétánnyal – részletezi Branea Róbert.

A túra kevésbé tapasztalt kirándulókat sem kellene eltántorítson a részvételtől, azokat sem, akik számára ismeretlen ez a terep, ugyanis a szervezők részletes térképekkel és túraleírásokkal vértezik fel a jelentkezőket, ugyanakkor jó esély van arra, hogy induláskor a kisebb csapatok közösen folytassák útjukat, népesebb társasággá bővülve, akik közt esetleg a vidéket jobban ismerők is akadnak. A kirándulás minden élményén túl a célban – a sztánai Szentimrei villánál – Szabó Zsolt hagyományosan finom túróspuliszkájából falatozhatnak majd a résztvevők.

Az idén összesen hét útvonalon indulnak a túrázók augusztus 12-én, szombaton reggel: három kerékpáros (25, 40, illetve 60 km-es) és négy gyalogos útvonalon (10, 25, illetve 55 km-en, a 25 km-es túra két változatban zajlik). A 14 évesnél fiatalabbak számára a részvétel ingyenes (és felnőtt kísérete kötelező), és a kedvezményes jelentkezési időszakban, azaz hétfő estig az EKE-tagok további kedvezményben részesülnek, a tanulók, egyetemisták, nyugdíjasok pedig félárat fizetnek (túraváltozattól függően 10–15 lejt). Már csak két napig lehet kedvezményesen (túrától függően 25-30 lej teljes áron) benevezni, azután mindenki számára egységesen 50 lejre nő a nevezési díj. A leghosszabb gyalogos és kerékpáros túrák részvevői energiacsomagot kapnak, mindenkinek jár térkép , kitűzőt, folyadékpótlás pedig az ellenőrző pontoknál lehetséges. A túrákat autóval végigkíséri egy orvos és egy egészségügyi asszisztens. A szervezők fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a túrákra benevezni csak előzetesen lehet (a rajtnál nem) a túrák honlapján (itt további túrainformációkat is találhatnak), a Szabadság napilap titkárságán (Kolozsvár, Jókai/Napoca u. 16., hétköznap 9–16 óra között) vagy a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület irodájában (Kolozsvár, Magyar/1989 December 21 utca 116., hétköznap 9–16 óra között). A túrákkal kapcsolatos egyéb információt a kett@ekekolozsvar.ro (kerékpáros), illetve gyett@ekekolozsvar.ro (gyalogos) e-mail címen lehet igényelni. A bizonytalanok is benevezhetnek, így biztosan nem maradnak le a túráról, ám ha valami közbejön, akkor a jelentkezés augusztus 10-ig átruházható. A túrákkal kapcsolatosan egész sor hasznos tudnivalót közöltek a szervezők, ezeket részletesen közöltük a Szabadság július 28-i, pénteki számában, az Erdély című mellékletben, amelyet honlapunkon (szabadsag.ro) is megtalálhatnak.

/* (A felhasznált fényképek illusztrációk, az EKE korábbi túrái alkalmával készültek. Fotósok: Bálint Orsolya, Veress Ágnes. Forrás: ekekolozsvar.ro)

Teljes cikk »

Kós Károly gyalogos és kerékpáros túrák augusztusban

szabadsag_logo.png

 2017. július 28.

A 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében kerül sor augusztus 12-én, szombaton a Kós Károlyról elnevezett kerékpáros és gyalogtúrákra, összesen hétféle változatban.

A harmadik alkalommal sorra kerülő Kós Károly Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra ezúttal három távon zajlik, az alábbiak szerint:
• Kós Kerékpáros 25: Gyerővásárhely, Református Parókia (RAJT)–Jegenyei menedékház–Ordományos–Riszeg-tető–Sztána, Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 10.30–11.00, az útvonal hossza: 23,91 km, szintemelkedés: 713 m, szintereszkedés: 753 m, szintidő: 6 óra.
• Kós Kerékpáros 40: Gorbói országút (RAJT)–Gyerőffy-szöktető–Gyerővásárhely, Református Parókia–Jegenyei menedékház–Ordományos– Riszeg-tető–Sztána, Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 10.00–10.30, az útvonal hossza: 40,16 km, szintemelkedés: 1210 m, szintereszkedés: 1050 m, szintidő: 7 óra.
• Kós Kerékpáros 60 (60,88 km): Kolozsvár, Kakasos Templom (RAJT)–Hója-erdő–Kányafő–Kis-Martonos-tető–Bátori-hegy–Gorbói országút–Gyerőffy-szöktető–Gyerővásárhely, Református Parókia–Jegenyei menedékház–Ordományos– Riszeg-tető–Sztána, Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 7.00–7.30, az útvonal hossza: 60,88 km, szintemelkedés: 1789 m, szintereszkedés: 1541 m, szintidő: 10 óra.
Hasznos:
• A 25 és 40 km-es túra résztvevői számára a szervezők szállítást biztosítanak a rajthoz. Indulás Kolozsvárról, a Horia Demian sportcsarnok parkolójából, reggel 9-kor.
• A 40 km-es túra résztvevőit a DN1–E60-as országút Gyalu–Magyarkapus szakaszán levő Bendkopp-letérőig szállítják. Innen 4,7 km-re, a Gorbói-út tetején van a 40 km-es kerékpáros túra rajtja.
• A kerékpáros résztvevőknek a célba érkezés után még kb. 6 km-t kell tekerniük a hazaszállításukat biztosító járművekig. A Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrákat XIV. alkalommal szervezik, három távon, négy változatban, az alábbiak szerint:
• Kós Gyalogos 10: Sztána, állomás (RAJT)–Csiga-domb–Riszeg-tető–Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 8.30–9.30, az útvonal hossza: 11,02 km, szintemelkedés: 407 m, szintereszkedés: 393 m, szintidő: 5 óra.
• Kós Gyalogos 25A (26,66 km): Sztána, állomás (RAJT)–Sztána, református templom–Kispetri, református templom–Almási-vár–Zsobok, református templom–Riszeg-tető–Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 8.30–9.30, az útvonal hossza: 26,66 km, szintemelkedés: 818 m, szintereszkedés: 804 m, szintidő: 7 óra.
• Kós Gyalogos 25B: Sztána, református templom (RAJT)–Kispetri, református templom–Almási-vár–Zsobok, református templom–Riszeg-tető–Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 8.45–10.00, az útvonal hossza: 23,76 km, szintemelkedés: 780 m, szintereszkedés: 701 m, szintidő: 7 óra.
• Kós Gyalogos 55: Kolozsvár, Kakasos Templom (RAJT)–Hója-erdő–Kányafő–Kis-Martonos tető–Bátori-hegy–Gorbói országút–Gyerőffy-szöktető–Gyerővásárhely, Református Parókia–Jegenye, kőbánya-letérő–Ordományos–Riszeg-tető–Szentimrei-villa (CÉL). Rajt: 6.30–7.00, az útvonal hossza: 53,06 km, szintemelkedés: 1551 m, szintereszkedés: 1368 m, szintidő: 12 óra.
Hasznos:
• A Kós 10 és a Kós 25A túrán induló résztvevők számára Sztána-állomástelep megközelítését vonattal javasolják a szervezők, NEM autóval (környezetkímélési meggondolásokból, az út minősége, illetve a parkolási lehetőségek korlátozottsága – max. 10-15 autó! – miatt).
• A Kós 25B túra résztvevői Zsobokról, 3,3 km-es jó minőségű makadámúton könnyen el tudnak jutni Sztána falu központjába, ahol megfelelően leparkolhatják autóikat a túra végéig.
• A 10 km-es és 25 km-es túrák résztvevőinek nem szerveznek visszaszállítást Kolozsvárra– mindenkinek lehetséges a délutáni vonatokkal visszautazni.
• A célba érkezett Kós 55-ös résztvevők Kolozsvárra utazása a szervezők számításai szerint lehetséges vonattal, vagy szükség esetén a szervezők biztosítják autós visszaszállításukat.

A túrákra benevezni csak előzetesen lehet (a rajtnál nem) a túrák honlapján (www.ekekolozsvar.ro/teljesitmenyturak – itt további túrainformációkat is találhatnak) vagy a regisztrációs pontoknál (a Szabadság napilap titkárságán vagy a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület irodájában).  A túrákkal kapcsolatos egyéb információt a kett@ekekolozsvar.ro (kerékpáros), illetve gyett@ekekolozsvar.ro (gyalogos) e-mail-címen lehet igényelni.

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap