Erdélyi teljesítménytúrázás

tothpalkonyv.jpgA teljesítménytúrák szervezésével, valamint az erdélyi teljesítménytúrázás, különös tekintettel az EKE – Kolozsvár 1891 által szervezett teljesítménytúrák történetével kapcsolatos további hasznos információkat szemléletesen mutatja be Tóthpál Tamás Kolozsvár környéki teljesítménytúrák című könyve (Művelődés Kiadó, 2015).


„Erdélyi viszonylatban sokak számára ismeretlen fogalom a teljesítménytúra. Akik csak hallottak róla, esetleg annyit tudnak, hogy a turistaságnak, természetjárásnak egy újabb keletű, sportosabb ágáról van szó. De ha kevesen is, vannak olyanok, akiknek nemcsak teljesítmény, nemcsak túra, hanem belső meggyőződés és rítus is.
Könyvünk ennek a kétségtelen nagy közösségformáló és -fejlesztő potenciállal rendelkező mozgalomnak kíván szószólója lenni. Egy, a megszokottól eltérő, más irányból való megközelítése a kirándulóhelyeknek, a természetben található látnivalóknak. A teljesítménytúrázás lehetőséget ad ilyenformán a szabadidő kulturáltabb, természetkímélő eltöltéséhez.
Ugyanakkor, a Kolozsvár környéki kirándulóhelyeknek nemcsak kalauzszerű, hanem kulturális vonatkozású ismertetése és turistatörténeti szempontú leltára.
Bár szűkebb pátriánkban is voltak kezdeményezések, elsőszülöttnek az EKE – Kolozsvár 1891, akkori nevén az Erdélyi Kárpát-Egyesület kolozsvári osztálya által 1998-tól évről évre megrendezett Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra tekinthető.
A Jókai-teljesítménytúrát rövidesen követte 1999 novemberében az Egyeskő 60, majd más teljesítménytúrák is.
Teljesítménytúrázóink 2016-ban, a mára „klasszikus” kolozsvári teljesítménytúrákkal együtt egyre több, EKE osztályok által szervezett teljesítménytúra között is válogathatnak Erdélyben: Téli Túrasíző és Gyalogos Teljesítménytúra a Hargitán (Székelyudvarhely; 2016-tól) Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra (Kolozsvár; 1998-tól), Erőss Zsolt Teljesítménytúra (Gyergyó; 2014-től), Tour de Túr kerékpáros teljesítménytúra (Szatmárnémeti; 2006-tól), Kovács István Teljesítménytúra a Nemere-hegységben (Háromszék; 2015-től), Vasvári Pál kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra (Kolozsvár; 2001-től), Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúra (Kolozsvár; 2004-től), Hargita Teljesítménytúra (Székelyudvarhely; 2003-tól), Dél-Hargita Teljesítménytúra (Csíkszék; 2011-től), Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra (Marosvásárhely; 2007-től), Lehmann Károly Teljesítménytúra (Brassó; 2016-tól), Székely Zsiga Teljesítménytúra (Torda; 2013-tól).”

Tóthpál Tamás

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap