Sfaturi

De ce ați putea avea nevoie în cursul turei?
Dacă vă întâlniți cu câini ciobănești
Trusă de prim ajutor
Cele zece porunci ale excursionistului


De ce ați putea avea nevoie în cursul turei?

  • Aduceți pelerină de ploaie, eventual și lanternă frontală.
  • Telefonul mobil să fie încărcat! Dacă doriți să utilizați funcția GPS, se recomandă un acumulator de rezervă.
  • Sfaturi de navigare pentru smartphone: www.openmaps.eu/mapsforgedownload
  • Se recomandă să purtați bocanci sau ghete de drumeție!
  • Porniți la drum cu 1-2 litri de apă și – ținând cont de alimentele (fructe, dulciuri) și mâncarea caldă oferite de organizatori în cursul turei – hrană conform necesităților personale.


Dacă vă întâlniți cu câini ciobănești

Pe traseul turei este posibil să treceți chiar de mai multe ori pe lângă turme de oi și stâne funcționale, iar câinii de pază să fugă în direcția voastră. Contați pe faptul că ciobanii nu întotdeauna sunt capabili sau interesați să-și țină câinii în frâu. Ca organizatori, nu avem posibilitatea să ne asigurăm ca astfel de cazuri să nu se întâmple. În schimb vă putem oferi câteva sfaturi privind comportamentul recomandat în astfel de situații:

  • Când observați că se apropie câini, în niciun caz să nu accelerați (!), nu încercați să fugiți, deoarece NU AVEȚI nicio șansă. Nu vă panicați, comportați-vă calm.
  • Dacă observați că un câine se apropie (lătrând), întoarceți-vă brusc cu fața spre el: în această situație câinele se sperie și se va retrage. Apoi continuați-vă drumul calm.
  • Acești câini nu fac altceva decât să protejeze față de „intruși” teritoriul pe care îl consideră ca fiind al lor. Trecătorii aflați în afara „graniței” teritoriului nu îi mai interesează.
  • Câinii sunt ațâțați de trecătorii care se mișcă repede (ciclist, alergător), în aceste cazuri ei se apropie în fugă. Dacă o persoană se deplasează încet, pe jos, câinii o vor însoți până la limita teritoriului protejat, menținând o anumită distanță (cca 10-20 m). În această situație ei nu atacă, doar latră amenințător. Ajungând la limita teritoriului, ei încetinesc treptat, apoi se opresc.
  • După ce v-ați îndepărtat suficient (la cca 100-150 m) de câinii care au rămas în urmă, puteți să mergeți mai repede. Observați câinii: încep sau nu să alerge din nou spre dvs.?
  • NU aruncați în câini cu pietre sau alte obiecte. Eventual țineți în mână un băț sau o măciucă, dar nu vă comportați ofensiv.
  • În măsura posibilităților, dacă simțiți nevoia, echipați-vă cu dispozitive anti-câini.


Trusă de prim ajutor

Pentru siguranța participanților la ture, am întocmit o listă cu medicamentele și materialele sanitare necesare care vă pot fi de folos în cazul rănirilor, accidentelor sau al unor probleme medicale care pot surveni. Vă rugăm ca în măsura posibilităților, să le procurați și să le aduceți cu voi la tură:

  • medicația necesară pentru bolile dvs. acute și cronice
  • analgezice (de ex. Ibuprofen: Ketoprofen, Paracetamol)
  • antidiareice (de ex. Loperamid, Saprosan)
  • magneziu
  • dextroză
  • fașă elastică
  • plasturi (leucoplast, plasture cu Rivanol)
  • bandaj
  • folie de supraviețuire (se utilizează cu partea aurie în afară pentru a ține cald, respectiv cu cea argintie în afară pentru a ține răcoare)
  • eșarfă triunghiulară
  • săruri de rehidratare, băuturi izotonice


Cele zece porunci ale excursionistului

  1. Pornește numai pe trasee pe care le poți parcurge, în caz contrar îți periclitezi sănătatea și îți împiedici tovarășii de excursie să-și parcurgă drumul planificat.
  2. Să fii prezent la ora stabilită de plecare și de întoarcere; mai bine să aștepți tu zece minute până la pornire, decât să te aștepte ceilalți pe tine cinci minute.
  3. Nu deveni o povară pentru nimeni; fii vesel, dar nu-ți deranja colegii cu pălăvrăgeală fără sfârșit sau vorbind cu glas tare; să fii modest, nu strica buna dispoziție și distracția altora cu remarci peiorative, crize de nervi sau nerăbdare.
  4. Apreciază-i pe confrații tăi excursioniști, încearcă să fii folositor în colectivitate, ajută-i pe cei aflați la nevoie, nu-i părăsi la necaz.
  5. Iubește natura, păstreaz-o în starea ei originală; nu distruge nicio plantă și niciun animal fără motiv bine întemeiat. Nu scrijeli nicăieri numele tău sau al asociației din care faci parte; arde sau ascunde deșeurile.
    * Acest procedeu era considerat acceptabil în urmă cu 100 de ani, dar astăzi nu mai este. Regula actuală: ia deșeurile acasă cu tine și așază-le în pubela corespunzătoare, pe cât posibil selectiv.
  6. Nu aprinde foc în pădure, vântul se poate înteți în orice moment și poate cauza probleme serioase; nu lăsa nesupravegheat focul aprins – departe de pădure – în câmp sau în luncă.
  7. Nu scandaliza locuitorii satelor cu limbajul, comportamentul sau îmbrăcămintea, tratează-i omenește și încearcă să te adaptezi la obiceiurile locului.
  8. Nu abuza de statutul de oaspete, nu păta reputația excursioniștilor; nu distruge bunurile altora, nu te abate de la potecă, nu intra în zone interzise (prin semănături, fânațe, grădini).
  9. Cabanele nu sunt cârciumi, ci case de oaspeți ale unor asociații, deci în calitatea ta de oaspete comportă-te în așa fel încât să nu te faci de rușine și să nu faci de rușine asociația și națiunea din care faci parte.
  10. În timpul dedicat odihnei de noapte – în cabană, apartament privat, pod cu fân, cort sau oriunde altundeva – nu îți deranja confrații vorbind, umblând de colo-colo, culcându-te târziu sau sculându-te prea devreme, deoarece succesul și bucuria multor excursii au fost deja distruse de câte o noapte nedormită, nu fi deci cauza acestora. Străduiește-te să fii drumețul exemplar!

(Publicat în numărul 9-10, septembrie-octombrie 1937 al revistei ERDÉLY, pag. 89-90.)

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap