Erdély legjei – a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra (cikk)

 

2022. május 15.
Szerző: Lőrincz Anna

Majdnem negyed évszázada szervezik meg Kolozsváron a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrát, amelyet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150 éves évfordulója alkalmából kezdtek el 1998-ban. Gyalogosan, kerékpárral és szaladva is meg lehet tenni az 55, 30 és 10 kilométeres szakaszt, így gyerekekkel is nyugodtan el lehet indulni a túrán. Az emlék- és teljesítménytúra sikere töretlen, sőt egyre népszerűbb, a szervezők szerint ugyanis idén rekordszámú részvevő volt, több mint 600-an tették meg a különböző hosszúságú távokat.

A teljesítménytúrázás tulajdonképpen Magyarországról indult, ott alakult ki ennek a hagyománya, és onnan gyűrűzött át Erdélybe is. Tóthpál Tamás, a kolozsvári Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) részéről szervezte meg először a túrát 1998-ban, az útszakasz pedig olyan területeken halad keresztül, amelyet Jókai Mór leírt az Egy az Isten című regényében. Az alapító a kezdetekről elmondta, miután Magyarországon igencsak népszerűek lettek ezek a teljesítménytúrák, azt gondolták, nálunk is meg kellene ezeket honosítani. „Jókai EKE tiszteletbeli tag is volt, és ott volt Mátyás király szülőházának avatásán, és mivel ő volt az, aki először leírt egy útvonalat Kolozsvár és Torockó között az Egy az Isten című regényében, úgy döntöttünk, ezt az emléktúrát szervezzük meg”, mondta. Először kétnapos volt, ám később lecsökkentették egynaposra, mert kiderült, ennyi idő alatt is meg lehet tenni a távokat. Mint Tóthpál Tamás mondja, tulajdonképpen a Jókaival kezdődött az erdélyi teljesítménytúrázás, ez volt az első szabványos teljesítménytúra, amelyet ő 2010-ig szervezett, majd átadta a stafétát a fiatalabbaknak.

Kolozsvárról Torockóig gyalogszerrel

Kismihály Boglárka idei főszervező elmondta, a túra leghosszabb szakasza Kolozsvárról indul, az úgynevezett gyalogos 55-ös csapat a bükki kempingtől rajtolt reggel hat óra után, ők 55 kilométert gyalogolnak a célig. Ugyanakkor kerékpárosok is indultak Kolozsvárról, és a gyalogos túraváltozat mellett vannak maratonisták is, akik az 55 kilométeres távot futva teszik meg. Ezen kívül indult egy 30 kilométeres és egy 17 kilométeres gyalogos túraváltozat Szindről, és Várfalváról indulnak a gyalogos 10-ek, ez a legrövidebb táv. Utóbbin vesznek részt a legtöbben, több mint háromszázan voltak az idén, az összes túraútvonalon együttesen pedig meghaladták a 600 főt. A túrázók a Székelykőn keresztül érkeznek be Torockóra, mindenki a maga tempójában, és itt az EKE csapata egy finom ebéddel várja őket, és átvehetik okleveleiket. A főszervező hozzátette, a gyalogos 10-es útszakaszon nagyon sok család vesz részt, és ők próbálják is népszerűsíteni a túrát a családok körében. „Éppen emiatt a 14 éven aluli gyerekek számára a nevezés díjtalan, ezáltal is próbáljuk őket bátorítani, hogy vegyenek részt a túrán. Ráadásul a 10-es táv annyira nem is hosszú, ők is meg tudják ezt tenni. A hosszabb túrákhoz már kell egy edzettségi szint, ide inkább a tapasztaltabb túrázók jelentkeznek” – részletezte.

Minőségi szabadidős tevékenység a természetben

Kismihály Boglárka úgy fogalmazott a teljesítménytúra célja röviden összefoglalva az, hogy minőségi szabadidős tevékenységet biztosítson a családoknak, túrázóknak a természetben, ugyanakkor mivel Jókai nevéhez kötődik, az ő emlékét is szeretnék éltetni, és felhívni a figyelmet munkásságára. Céljuk „összevonni a kultúrát a túrázással”. Hozzátette, a rövidebb túraváltozatokat mindenképp ajánlja családoknak, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nekik ez nagyon bevált, és évről évre többen jönnek. A hosszabb túraváltozatot a tapasztaltabbaknak javasolná, akik havonta egyszer legalább elmennek túrázni, a leghosszabb változatot pedig az igazán bevállalósaknak, akik edzettek, és magashegyi túrákra is járnak. „A kolozsvári EKE egy nagyon összetartó csapat, és miattuk maradhatott fenn a túra 1998 óta. Olyanok voltak, mint egy nagy család, és évről évre kitartóan szervezték a túrát, emiatt mindig jöttek résztvevők. Néhány évvel ezelőtt pedig Branea Róbert átvette a teljesítménytúráknak a szervezését, és felfejlesztette egy olyan szintre, ahol még több embert meg tud szólítani, úgyhogy igazából az elmúlt pár évben nőtte ki magát ekkorára a teljesítménytúra” – világított rá Kismihály Boglárka.

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap