EKE Kolozsvár Logó Bánffy Miklós Bánffy Miklós (1873–1950)

 

Kedves túratársaink!

Sajnálattal közöljük, hogy NEM rendezhetjük meg a szombatra, június 27-ére időzített Bánffy Miklós Emlék- és Teljesítménytúrák II. kiírását. Ez nagymértékben az én mulasztásomnak is köszönhető: június 16-án a hatóságok közzétettek egy rendelkezést, amelyről az én hanyagságomnak és saját nemtörődömségemnek köszönhetően nem vettem tudomást.

Prevederile Ordinului 515/16.06.2020, art. 1 pct. 9: "Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 6 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale."

Folytattuk a munkát és csak akkor próbáltunk kapcsolatba lépni az illetékes hatóságokkal (Katasztrófavédelmi Felügyelőség, Közegészségügyi Igazgatóság), miután egy figyelmeztető e-mailt kaptunk a kolozsvári hegyimentőktől. Eredményként sajnos mindenki eltanácsolt a rendezvény megszervezésétől.

Természetesen, az is megkérdőjelezhető, hogy mennyire logikus és értelmes a fenti rendelkezés, főleg a mi teljesítménytúra tevékenységünkre vonatkozóan, ahol mindenki egyénileg indul és halad, de sajnos, senki nem meri ezt a mi javunkra értelmezni, hanem inkább ellenünk.

Reméljük, hogy a közeljövőben a járványügyi helyzet és a korlátozások enyhülése nyomán mégis megrendezhetjük, erről természetesen később értesíteni fogunk benneteket. A regisztrációkat egyelőre megtartjuk, és amint lehetővé válik a túra megszervezése, részvételi szándékotokat egy rövid üzenettel megerősíthetitek, vagy ugyanúgy lemondhatjátok. Amennyiben visszaléptek, a befizetett részvételi hozzájárulást felhasználhatjátok egyéb rendezvényeinken, vagy 1 éven belül kérhetitek az összeg visszatérítését.

Ha valakinek egyéb kártérítési igénye is lenne a rendezvény lemondása miatt, kérem, nyugodtan írja meg a robibranea@gmail.com címre.

Ugyanakkor, mivel a fenti rendelkezés teljes mértékben értelmetlen, nagyon kellemetlenül érint minket, és ezért nem feltétlenül mi vagyunk hibásak, felkérek mindenkit, hogy a polgári engedetlenség elveinek megfelelően, még csak azért is egyénileg járja végig a túrát, a túllihegett és eltúlzott (járványügyi) törvények és előírások betartásával (amelyeket amúgy mi úgy is betartottunk volna). Az útvonalat kijeleztük, a nyomvonalaink és térképeink letölthetőek a honlapjainkról.
Elnézést kérek mindenkitől és kellemes túrázást kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel,
Branea Róbert, felelős szervező
Tel. 0723-400496


Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 újabb emlék- és teljesítménytúrájának névadója a kolozsvári születésű író, politikus, Bánffy Miklós. A bonchidai kastély, valamint a kolozsvári Tholdalagi–Korda-palota utolsó tulajdonosának ősei már a tizenötödik századtól jelen vannak Bánffyhunyadon és környékén. A fiatal Bánffy Miklós kamaszéveiben nyaranta egy hónapot töltött a Sebesvárhoz közeli Remetén, ahol a nagyapja lakott. Ekkor lett szerelmese a környék hegyeinek.

„Széjjelterjedve hosszan, három tompa sátrával a Vlegyásza végigüli délen az egész látóhatárt. Egy-egy hómező fehérlik az oldalán és gyalogfenyőfoltok. Más semmi. Nincs domborúsága. Egyetlen halovány szürkeség, akárha felleg volna. Ő uralkodik az egész tájon magasztos fönségben. Nem csoda, hogy az ősnépek úgy hitték: az istenek laknak a nagy hegyek ormán. (...) Akkor jártam be a Kalotaszeget. Bebarangoltam sok mindent. Hunyadon túl el Sárvásárra, Körösfőre. (...) Máskor másfelé. Át a Kőhegy oldalába, ahol a szirt derekában az a kis tó ül. Iszonyú mély. Üvegtiszta vizében gőték, acélfekete, kissé bőre szabott gúnyában. Széles, hullámos térségre lát onnan az ember. A Kalotaszeg legtágasabb részére. Emlékeimben aranysárgának látom, mert aratás előtt vagyunk, csupa búzaföld, el, messze, a bikali kaptatóig, a hunyadi szőlőkig. Emlékeimben így maradt meg a Kalotaszeg. Mintha aranysárga volna, mintha mindig sütne reá a nap.” (Bánffy Miklós: Gyermekkori emlék)

A Vlegyásza-hegységben még az 1921-es földreform után is 2694 hektár erdőbirtokkal rendelkező Bánffy Miklós többször járt a havason. Mindezt levéltári források igazolják, valamint műveinek gyönyörű természetleírásai, amelyek helyszínei az erdőbirtokhoz tartozó Gyálu Boti, a retyiceli vízesés, a Fehér-kövekhez vezető Vále Száka, Szkrind, Meregyó, Kalota.
Kolozs vármegye és Kolozsvár egykori főispánjára, az Erdélyi Szépmíves Céh kiadóvállalat elnökére, az Erdélyi Helikon folyóirat főszerkesztőjére, a marosvécsi Helikon-találkozók egyik szervezőjére méltán lehetnek büszkék a kolozsváriak, akik az ő közbenjárásának köszönhetik, hogy a második világháború idején a város megmenekült attól, hogy fronttá váljon.
Bánffy Miklós emlékezete azonban a teljes magyarság számára is fontos, hiszen ő az, aki a budapesti Operaházban bemutatta Bartók műveit, illetve az ő érdeme, hogy 1921-ben Sopron népszavazás útján Magyarországhoz került.
Az Erdélyi történet című regénytrilógiájának angol, francia, spanyol és olasz fordításai nemzetközi hírnevet szereztek a szerzőnek, és ilyenformán nemcsak neki, hanem Erdélynek is, ahová Bánffy Miklós mindig visszavágyott.

„... a derűs olasz ég alól, a párizsi elfinomult nemzetköziségből, a magyar főváros nyújtotta magas pályalehetőségek közül mindig visszavágyott, mindig visszatért ide, mintha titkos erő vonzaná, mintha fontos keresni- és betöltenivaló hívná (...) lelke legmélyén erdélyi, és egyenes kivetítése, késői, de közvetlen hajtása annak a nemzedéknek, amely századokkal ezelőtt itt Erdélyben bontatlan intellektussal és akarattal történelmet s műveltséget teremtett.”
(Kuncz Aladár: Kisbán Miklós. Ellenzék, 1923. okt. 14.)

Összeállította: Daray Erzsébet


A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 teljesítménytúrái nevezési díj-bevételének az 5%-ával hozzájárul az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezéséhez.
Nevezési díjával Ön is hozzásegít ahhoz, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!
Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap