Vasvári 2019 - Médiavisszhang

Médiavisszhang

Egyedül és magányosan Vasvári Pál emlékezetével

 

Szabadság logó

2019. július 6.
Szerző: Kiss Olivér

Milyen kegyetlen lehetett az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc, ha ilyen nehéz az egyik vezéregyéniségéről elnevezett, az EKE Kolozsvár 1891 által szervezett 100 kilométeres biciklitúra – morfondíroztam a havasnagyfalui elágazásnál, a szervezők által felállított ellenőrzőpont utáni szakaszon, miközben meredeken emelkednem, s folyamatosan tekernem kellett. A mócok ellen harcoló szabadcsapatoknak mindenképpen sokkal nehezebb dolga lehetett e dombvidéken – ám az előzetes edzés nélküli jelentős erőfeszítés sem könnyű, tettem hozzá akkor, amikor már annyira kifáradtam, hogy tolni kezdtem a bringámat.

Az osztrákok uszítására a szülőföldjük védelméért, jól ismert otthoni terepen harcoló mócvidéki román parasztok vajon pontosan hol mészárolták le a szabadcsapatot toborzó Vasvári Pált és harcostársait? – teszem fel magamban a kérdést rögtön a kolozsvári rádió- és televíziós társaság Dónát út 160. szám előtti előrajt után, amikor mindenki azonnal elviharzott, s máris egyedül maradtam. A Szászfenesre vezető szűk terelőút még korántsem történelmi jelentőségű hely, ám itt is a forradalomra gondolok, de ezúttal a mi 1989-es decemberi népfelkelésünkre, amelynek köszönhetően sor kerülhet erre a biciklitúrára, hisz a kommunista diktatúra idején nem lehetett volna magyar forradalmárról elnevezett bringatúrát szervezni…

Hatvankét kilométerórás sebesség

Biciklizés közben videót készítek, többet is, legyen miből az itt látható összeállítást elkészítenem. Minden barátom, ismerősöm előttem halad, bizonyára edzettek, s ami biztos: sokkal jobb a biciklijük, mint az én sárgavillás, lengéscsillapító nélküli, még 2011-ben vásárolt bringám. Aztán más kifogásokat is találok magamnak, hogy miért is én zárom a sort:  a térdemre is vigyáznom kell, hisz meniszkusz-szakadás miatt két évvel ezelőtt műtötték, ráadásul a kulcscsontomat sem kellene eltörnöm, mint 2014-ben erdei ereszkedés közben. Erre már a Jósikafalva (Beliş) utáni meredek ereszkedőn gondolok, amikor a GPS készülékem szerinti mérés alapján a sebességem meghaladja a 62 kilométer/órát…

De ne ugorjunk ilyen előre: Gyaluban, a Hideg-Szamos felé vezető úton már „hanyatt fekszik” egy bicikli, Csoma Botond barátom bringájának egyik külső gumiabroncsa felmondta a szolgálatot. „Észre sem vettem, hogy kihasadt. Adott pillanatban fékeztem, s majdnem ledobott az útról. Ha aszfalton, s ereszkedés közben kenem oda magam, akkor most nem lennék itt” – mondja, s szerencsésnek mondja magát, mert a rajt közvetlen közelében levő üzletben talált megfelelő méretű külsőt, s Szikszai Attila hathatós segítségével hamar a helyére is kerül az abroncs. Siet, teszi hozzá, mert ott akar lenni a bélesi tónál és a Körösfőn szervezett Vasvári-megemlékezésen. S már csak utóbbi helyen találkozunk ismét; beszédét lekésem, ahogy a tónál szervezett eseményt is, ezért meg sem állok, a pontbírók kérésére gurulás közben csak bemondom a rajtszámomat. Csak azért, hogy tudják, nem pusztultam el az emelkedőn…

Bye-bye ellenőrzőpontok

Az ezelőtti, pontosabban a Funtineli-tetőnél létrehozott ellenőrzőpontnál is ugyanez a helyzet, ahova szintén nagyon későn érkeztem, már göngyölítették a molinót. Még készségesen beírták volna az érkezési időpontot, de nem akarom fenntartani őket…

A „nagy” közös sörözéseket is lekésem: mire a kocsmához értem, rendszerint mindenki indult már tovább. Adott pillanatban Branea Róbert főszervező, résztvevő, seprőbíróként is fungált, ám neki is jelen kellett lennie a megemlékezéseken, így egy ideig vele és a tinédzser Csibi Krisztiánnal haladunk, ám mindketten gyorsabban haladtak, s megelőztek.

Tudom, hogy már nem marad kürtöskalács, de betérek a lelkes és kitartó szervező, Kismihály Boglárka szülőfalujába, Kalotaszentkirályra. A beiktatott helyszín újdonságot jelent. Bár legalább másfél órás késésben vagyok, bevár, nyitja tartja az ellenőrzőpontot, s regisztrálja érkezésemet, s de jó!: még egy kis finom kalácsot is kapok.

Érkezésemkor már szinte mindenki indulni készül a Bánffyhunyadon levő Kudor-portáról. Időt fordítok az udvaron levő kopjafák megtekintésére és fotózására, elvégre híres fafaragó család házáról van szó…

A Körösfő előtti, az E60-as főúton levő emelkedő tűzpróbát jelent, a református templom előtti Vasvári-kopjafánál szervezett hagyományos emlékünnepség végére, 18 óra 36 perckor érkezem, de  még éppen időben ahhoz, hogy lefilmezzem, amint Branea Róbert és csapata a Péntek László által vezetett Rákóczi Kultúregylet részéről díjat vesz át.

Tanulság a 2020-as jubileumi Vasvári-bringatúrára: edzeni s újabb biciklivel kell nekivágni a túrának. Hátha az időjárás is ugyanilyen jó lesz, mint idén…

A szervezők által közölt adatok szerint idén összesen 93 személy iratkozott be a túrára, s végül 84-en vettek részt a megmérettetésen. A kolozsvári rádió- és tévéstúdió épülete elől induló 100-as távot 72-en, a Gyaluból induló 85-öst pedig 12-en tették meg. Érdekes megjegyezni, hogy négy résztvevő 18 év alatti volt, a legtapasztaltabb bringázó pedig 72 éves. A hosszabb útvonalat 6, a rövidebbet pedig 2 hölgy vállalta be. A GPS készülékem szerint jómagam 103,1 kilométert tettem meg 11 óra 18 perc alatt. Ebből 9 óra 3 perc volt mozgás és 2 óra 14 perc a pihenő; maximális sebesség 62,1 km/h, átlagsebesség 11,4 km/h.

Teljes cikk »

VIDEÓRIPORT - Kiváló időben a jó szervezésű Vasvári-biciklitúrán

 

Szabadság logó

2019. július 1.
Szerző: Kiss Olivér

Branea Róbert főszervező és csapata idén is kitett magáért: közel 100 résztvevő mérte össze fizikai erőnlétét az EKE Kolozsvár 1891 által immár tizenkilencedik alkalommal szervezett Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrán. Munkatársunk által készített videóösszeállítás a bringás esemény csupán egy kis szeletét mutatja be.

 

Teljes cikk »

Vasváriról a Kolozsvári Rádióban

kolozsvariradio.png

Paprika Rádió

Programajánló


Jelentkezz a Vasvári biciklitúrára!

 

2019. június 24.

19. alkalommal írták ki a Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúrát. A jelentkezés-feliratkozás javában zajlik, a főbb tudnivalókat maguk a szervezők mondták el az Erdélyi Figyelő nézőinek.

Az Erdélyi Figyelő vendégei Branea Róbert és Sebe Csilla szervezők voltak.

 

Teljes anyag »

VIDEÓINTERJÚ - MEDDIG lehet még jelentkezni a Vasvári-biciklitúrára? Milyen az út?

 

Szabadság logó

2019. június 24.
Szerző: Kiss Olivér

Meghosszabbították a szombaton, 2019. június 29-én sorra kerülő Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúra jelentkezési határidejét. Branea Róbertet és Kismihály Boglárkát arra kértük, számoljanak be az új határidőről, az útviszonyokról. A két szervező arra is kitért, milyen az út minősége, s milyen bicikli használatát ajánlják a résztvevőknek…!

 

Teljes cikk »

Vasvári idén sem hagyja lazsálni a bringásokat

 

Szabadság logó

2019. június 20.
Szerző: Kismihály Boglárka

Az EKE – Kolozsvár 1891 csapata teljes gőzzel dolgozik azon, hogy a június 29-i Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra minden adrenalinfüggő résztvevő számára emlékezetes kalandot nyújtson. Újdonságokból idén is bőven kijut: az előrajt helyszíne megváltozik, így a 100 km-es távra jelentkezők a Kolozsvári Rádió elől indulnak, emellett új ellenőrzőpontot is beiktatnak Kalotaszentkirály-Zentelkén, a 18 éven aluliakat pedig busszal szállítják Bánffyhunyadról Körösfőig, hogy mindenki épségben érjen célba.

Ha te is szenvedélyes kerékpáros vagy, aki elvből (na meg környezetvédelmi meggondolásból) jobb szeretsz két keréken eltekerni munkába/iskolába/egyetemre, akkor a Vasvári neked való erőpróba. A résztvevők száma 2018-ban már 90-re rúgott, így ha idén meg akarjuk dönteni a rekordunkat, rád és minden bringás ismerősödre szükségünk lesz.
Két túraváltozatot kínálunk: a Vasvári 100 a Kolozsvári Rádió (Donát út 160.) épülete elől indul szombat reggel 7:00–7:30 között, a táv hossza 99,69 km, teljes szintemelkedés 1705 m, teljes szintereszkedés pedig 1473 m. A Vasvári 85 Gyaluban a Fântânele és Hidegszamos felé vezető 107P út melletti kis térről indul 7:30–8:30 között, innen pedig a bringások 85,68 km-t tesznek meg Körösfőig 1514 m szintemelkedéssel és 1331 m ereszkedéssel. A szintidő az első túra esetén 10 óra, a 85-ösöknek 9 óra alatt kell teljesíteniük a távot, 17:30-ig pedig mindenkinek meg kell érkeznie Körösfőre. A túra végig aszfaltúton halad, ezért a 14 éven aluliak sajnos nem vehetnek részt, nekik még várniuk kell a nagy kalandra. Mivel a rendezvényt elsősorban Vasvári Pál emlékére szervezett emléktúrának tekintjük, és csak másodsorban nevezzük teljesítménytúrának, a túra során két alkalommal is megemlékezünk: először a jósikafalvi tó partján, majd a körösfői kopjafánál. A túra folyamán különböző energiapótlókkal és finomságokkal biztatjuk a fáradt izmokat, a célban pedig meleg vacsora is várja a kerékpárosokat. Visszaszállítást is biztosítunk mindazoknak, akik erre igényt tartanak, személy- és kerékpárszállítást egyaránt. A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk, így regisztrálni június 25-én, kedden 14 óráig lehetséges a túra weboldalán: teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/vasvaribringa/nevezes. Kérünk, regisztráció előtt figyelmesen olvasd végig a túrafeltételeket, hogy megelőzzünk minden lehetséges félreértést. Elő a kerékpárokkal és találkozzunk június 29-én, hogy együtt feszegethessük határainkat!

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap