Kerékpáron a Kakasos templomtól a Varjúvárig

szabadsag_logo.png

 2016. augusztus 17.
Szerző: BRANEA RÓBERT

Múlt évben összesen 8-an vettünk részt a túra első kiírásán, teljesen száraz időben, majdnem 40 fokos melegben délibábot kergetve, és még a „gesztrágyi nimfa” is megmutatkozott előttünk, csodás testi bájait nagylelkűen kiteregetve.

Az EKE – Kolozsvár 1891 által idén szervezett, második Kós Károly Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra – a Jókaihoz és a Vasvárihoz hasonlóan – már saját honlappal rendelkezett, és előre lehetett benevezni.

A nevezések üteme egyébként érdekesen alakult: július 14 és 22 között 12-en jelentkeztek, augusztus 1 és 7 között 9-en, majd az utolsó pillanatban, augusztus 8–9-én 26-on! Így 47 (!) résztvevő indult, további hárman „versenyen kívül” csatlakoztak a túrához. A hölgyek aránylag nagy számban indultak, összesen 9-en (közülük 3-an kiskorúak).

Összesen nyolc, 10–15 éves gyermek vett részt, 5 fiú és 3 lány, közülük ketten teljesítették végig a túrát: a 13 éves Bálint Orsolya (aki előzőleg a 85 km-es Vasvári aszfalttúrát is végigtekerte) és Beke-Szabó Bence (14 éves). Természetesen, őszintén gratulálunk a többi bátor ifjúnak is, aki csak egy bizonyos pontig jutott el.

Még egy kicsit a statisztikáknál maradva, a résztvevők átlagéletkora 33,9 év volt (hölgyek: 25,1, férfiak: 35,7). Egyetlen 50 év fölötti résztvevő indult, a 40–50 év közöttiek 17-en, 30-40 évesek 17-en, 25–28 évesek hárman voltak, továbbá egy 19 éves fiatal és a már említett 8 kiskorú vágott neki a túrának.

Az útvonal hossza a Szentimrei-villáig 52,6 km, ehhez még hozzáadódott 5,9 km a végén, az E60 főútig (a résztvevőket és kerékpárjaikat innen mikrobusz és tehergépkocsi szállította vissza Kolozsvárra). Az összesen 58,5 km-ből 49,3 km-t terepen tettünk meg, csak 9,2 km-t aszfalton.

A túrát száraz időben közepes nehézségűnek, de sáros terepen már nehéz nek kell minősíteni.

Az elmúlt hetek esőzései eléggé eláztatták a terepet, és a Bátori-hegyig megnehezítették a haladást, ezért legalább 1 órával tovább tartott az út. A 3. EP-ig már valamivel jobb iramban lehetett haladni, utána pedig már teljesen jó volt a terep.

/* Fotó: Rajt a Kakasos templomnál (BÁLINT ORSOLYA felvétele)

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap