Szabályzat

RAJT

Szombat, augusztus 17.
7:30
Kolozsvár, Kakasos templom

Rajtcsomagok átvétele a helyszínen, 7:00 – 7:30 óra között.


 • Kérjük a résztvevőket, hogy NE késsenek a RAJTnál.
 • A maraton teljesítését akkor ismerjük el, ha a résztvevő szabályosan nevezett, és minden ellenőrző ponton rögzítette áthaladási idejét a SI carddal.
 • A maratonon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető.
 • A maraton részben tájvédelmi területen halad, annak természeti értékeit őrizzük meg, hogy ugyanolyan szép maradhasson, mint amilyen most!

Versenykategóriák

•    női / férfi <30 év – 1990-ben és utána születettek
•    női / férfi 30-39 év – születési év: 1980-1989 inkluzív
•    női / férfi 40-49 év – születési év: 1970-1979
•    női / férfi 50-59 év – születési év: 1960-1969
•    női / férfi 60+ év – születési év: 1959 és korábbi

Az ultramaraton ideje alatt a résztvevő futók részleges önállósági módban vannak. Ez azt jelenti, hogy a megjelölt pontokban rendelkezésükre áll ivóvíz, energiaital, élelmiszerek, gyümölcsök. Ezen pontokban igénybe vehető külső segítség is. Azon pontokban, ahol nincs ellátás, csak víz, valamint az útvonal teljes hosszán a versenyző önmagára van utalva, csak a nála levő élelemmel, itallal, felszereléssel gazdálkodhat.


Időmérés: Sport Ident card rendszerrel

A Sport Ident (SI) a tájfutásban alkalmazott időmérő rendszer. Ez egy ujjon viselhető elektronikus eszköz, amely rögzíti és tárolja az ellenőrző pontokban elhelyezett jeladók adatait, ezek a célban letöltésre kerülnek, és ez alapján készül el az eredménylista. Minden versenyző használhatja saját SI cardját, amennyiben rendelkezik azzal. Ebben az esetben a regisztráció során a megfelelő rovatba be kell írnia annak számát. Amennyiben nem rendelkezik saját SI carddal, kölcsönözhet egyet a szervezőktől. Amennyiben nem jelzi az SI card számát a regisztrációkor, automatikusan kiosztunk egyet az illető versenyzőnek. A SI card kölcsönzésnek plusz költsége nincs. Biztonsági okokból, mivel egy értékes eszközről van szó, letéti díjat kérünk minden olyan versenyzőtől, aki nem a saját SI cardját használja. A letéti díj összege 150 RON, ezt az SI card átvételekor kell készpénzben befizetni, a célba érkezés után pedig az eszköz leadásakor mindenki visszakapja. Az SI cardot minden ellenőrző pontban be kell helyezni az ottani pontbíró mellett levő jeladó állomásba adatrögzítés céljából. A sikeres adatrögzítést hang és fényjelzés igazolja. A célban át kell adni az SI cardot a versenybírónak, aki beolvassa az adatokat, ellenőrzi azokat, és egy nyomtatott lapot ad ki a versenyzőnek, amelyen szerepel minden ponton való áthaladás ideje. A rendszer ezen adatok alapján állítja ki az eredménylistát. Amennyiben egy vagy több ellenőrző pont adatai nem szerepelnek a listán, az úgy tekintendő, hogy a versenyző nem érintette az illető pontot. Ez a versenyből való kizárást vonja maga után.


Útvonal és felszerelés

A Kós Ultramaraton útvonala azonos a Kós Gyalogos 53 túra útvonalával. Az ellenőrző pontok is megegyeznek.
•    A maraton útvonalának részletes leírását a Túrakalauz tartalmazza.
•    Szükséghelyzetben (pl. szélsőséges időjárás) a szervezők fenntartják a jogot a maraton útvonalának megváltoztatására, illetve a maraton egészének vagy egyes szakaszainak törlésére.

Kötelező felszerelés
Rajtszám, SI card, ivókulacs min. 0,5 l vízzel. Ezek meglétét a versenybírók bármely pillanatban ellenőrizhetik. Hiány esetén a résztvevő kizárható a versenyből. A rajtszám alapján a Tordai-hasadékon való átkelés ingyenes.

Ajánlott felszerelés
Mobiltelefon, amelyen az Avenza maps alkalmazásban a Kós 53 útvonala fel van töltve. Ez segíti a tájékozódást. Ajánlott továbbá vízhatlan széldzseki, hosszú ujjú meleg felső, vékony szupranadrág, túlélési fólia extrém időjárási viszonyok esetére. A túrabot használata biztonságosabbá teszi a meredek részeket. Síp és elemlámpa jeladásra alkalmas ajánlott felszereléstárgy.


Kiskorúak részvétele az ultramaratonon

 • A kiskorú (18 év alatti) nevezők esetén a szülőnek/gyámnak alá kell írnia egy nyilatkozatot a kiskorúnak a rendezvényen való részvételére vonatkozóan, és ezt kötelezően el kell küldenie a rendezvény előtt (augusztus 15-ig) e-mailben a szervezőknek (teljesitmenyturak@ekekolozsvar.ro). A nyilatkozat űrlapja letölthető innen.
 • A 14 év alatti kiskorút kísérő felnőttnek alá kell írnia egy nyilatkozatot a kiskorú kíséretére vonatkozóan. A regisztráció során megadott adatokkal automatikusan kitöltött nyilatkozat aláírható a rajtnál. Aki szeretné a nyilatkozatot előre elolvasni, aláír(at)ni és a rendezvény előtt e-mailben (teljesitmenyturak@ekekolozsvar.ro) elküldeni a szervezőknek, az letöltheti az űrlapot innen.

Mit biztosítunk a résztvevőknek?

 • A rajtcsomag tartalma: rajtszám, térkép, szükség esetén SI card, kérésre túrakalauz és emlékpóló
 • Díjazás: Minden egyéni kategória 1-3. helyezettje érmet és oklevelet kap. Minden további résztvevő kap (kisebb) részvételi érmet és részvételi oklevelet. Az összesített egyéni női és férfi verseny 1-3. helyezettjeit kupával is jutalmazzuk. Amennyiben valamely versenykategóriában 3-nál kevesebb résztvevő van, az illető kategóriát összevonjuk az előző (fiatalabb korosztály) kategóriával.
 • A résztvevőknek egyes ellenőrző pontokban energiapótlókkal (olajbogyó, gyümölcs, energiaital) látjuk el. A gyalogos túrák résztvevőinek szánt élelmiszerekből is fogyaszthatnak. Az összes ellenőrző pontnál biztosítunk ivóvizet.
 • A CÉLnál, Sztánán a Szentimrei-villánál, 14:00 órától kezdődően mindent résztvevőt túrós puliszkával vendégelünk meg.
 • Környezetvédelmi meggondolásokból az ellenőrzőpontokon nem biztosítunk eldobható műanyagpoharakat, ezért megkérünk mindenkit, hozzon magával kulacsot/poharat.

Áthaladás az ellenőrző pontokon

 • Egy adott ellenőrző pont nyitvatartása azt az időszakot jelenti, amikor a pontbíró az illető ellenőrző ponton szolgálatot teljesít.
 • Minden ellenőrző ponton a megadott nyitvatartási időn belül kell áthaladni.
 • Amennyiben valaki túl későn érkezik, lehet, hogy már nem találja a helyén a pontbírót.
 • Határesetekben (kisebb előrelátható késések esetén) érdemes megpróbálni kapcsolatba lépni az esedékes ellenőrző pont pontbírójával!

Visszaszállítás Kolozsvárra

A CÉLba érkezett résztvevők Kolozsvárra utazása számításaink szerint lehetséges vonattal, de szükség esetén a szervezők biztosítják autós visszaszállításukat.

A vonatok menetrendje a következő:

 • Interregional Călători R 15760, indul 15:44-kor, érkezik 16:40-kor
 • Interregional Călători R 15854, indul 16:50-kor, érkezik 17:40-kor
 • CFR Călători R 3630, indul 17:13-kor, érkezik 18:07-kor
 • Transferoviar Călători IR 15036, indul 17:34-kor, érkezik 18:17-kor
 • CFR Călători R 3078, indul 18:22-kor, érkezik 19:34-kor
 • Interregional Călători R 15856*, indul kb. 20:45-kor, érkezik 21:30-kor

* A megjelölt járatok különleges kérvényezés nyomán állnak meg a sztánai vasútállomáson, ennek ügyében a szervezők intézkednek.

Amennyiben valaki objektív körülmények miatt nem tud vonattal elutazni, a szervezők a lehetőségek függvényében mindent megtesznek annak érdekében, hogy hazaszállítására megoldást találjanak.


A maraton FELADÁSA, KISZÁLLÁS a maratonról

Azoknak a résztvevőknek, akik valamilyen okból nem tudják, vagy nem akarják folytatni a versenyt, a következő (autóval is könnyen megközelíthető) helyeket ajánljuk kiszállásra: Kapulat-nyereg, Gorbói országút (3. EP), Gyerővásárhely, Jegenyei műút (DJ 108C), Körösfő-Kalotanádas (Nadăşu) (DC 135) út, Riszeg-tető (innen gyorsan le lehet ereszkedni Körösfőre).

Minden esetben, azok a részvevők, akik valamilyen okból nem tudják, vagy nem akarják folytatni a maratont, KÖTELESEK erről értesíteni a szervezőket vagy pontbírókat (szükség esetén mindegyik ellenőrző ponthoz el tudunk jutni autóval).


Elsősegély-nyújtás

Az ellenőrző pontok elsősegély-nyújtó készlettel lesznek ellátva.
A maratont autóval végigkíséri egy orvos és egy egészségügyi asszisztens.
A maraton megrendezéséről az illetékes hegyimentő szolgálatot (Salvamont) értesítettük. Ugyanakkor a résztvevőknek tudatában kell lenniük, hogy egyes szakaszokon a segítők helyszínre érkezése időbe telhet. Mindenki felelős a saját testi épségéért, és szükség esetén lehetőségei szerint nyújtson segítséget versenytársainak.


Csomagszállítás

Igény esetén a szervezők vállalkoznak a résztvevők csomagjainak (1 db./fő) a rajt helyszínétől Sztánáig való ingyenes elszállítására, ahol a cél-irodánál lehet majd ezeket átvenni. A szállításra átadott csomagokat a résztvevőknek a nevet és telefonszámot tartalmazó felirattal kell ellátniuk. A csomagban levő értéktárgyakért a szervezők nem vállalnak felelősséget.


Szálláslehetőség Sztánán

Azok, akik a túra végén nem akarnak visszatérni Kolozsvárra, előzetes foglalással megszállhatnak a Szentimrei-villában (Riszeg Vendégház). A szállás ára egy éjszakára 30–40 lej, melegvizes zuhanyozási lehetőséggel. Foglalás és további információk: www.szentimrei.ro, riszeg2004@yahoo.com, 0374-959244, 0745-850004, 0770-588389.


Fényképek, videófelvételek

A rendezvény során a szervezők megbízásából fényképek és videó felvételek készülnek. A résztvevők beleegyeznek abba, hogy a róluk készült képeket, felvételeket a maraton népszerűsítése céljából a szervezők felhasználják, a honlapon közzétegyék. A szervezők vállalják, hogy minden esetben közlik a képeket/filmeket készítő személyek nevét.


Bejelentések és panaszok

Amennyiben valaki a maraton során nincs megelégedve bármilyen, a szervezők felelősségi körébe tartozó körülménnyel, kérjük, a torockói célbíróktól igényeljen egy erre a célra készített nyomtatványt, és azt töltse ki, vagy írja meg panaszát e-mailben a szervezőknek. A maraton után a beadványok a rendezvény főszervezőjéhez jutnak, aki a lehető legrövidebb időn belül személyesen válaszol minden panaszra.


Adatfeldolgozási tájékoztatás

A szervezők a résztvevők által a regisztrációs űrlap kitöltésével önként szolgáltatott adatokat feldolgozzák a következő célokra: a résztvevők nyilvántartása; a résztvevőre vonatkozó részvételi feltételek meghatározása; kapcsolattartás a résztvevőkkel a maraton előtt, közben és után; fizetési bizonylatok kiállítása; a rendezvényen való részvétel nyomon követése és igazolása, statisztikák készítése a rendezvényen való részvételről, a résztvevők tájékoztatása az EKE-Kolozsvár 1891 további rendezvényeiről. A résztvevők, illetve képviselőik a regisztrációval hozzájárulnak közölt adataiknak a fentebbi célokra való felhasználásához.
A szervezők a feldolgozott adatokat biztonságos körülmények között, szigorúan bizalmasan kezelik, harmadik személyeknek át nem adják, kivéve szükséghelyzetben (pl. eltévedés, baleset) az illetékes hatóságoknak (pl. rendőrség, csendőrség, mentőszolgálat, hegyimentők).
A regisztrált személyek, illetve képviselőik kérhetik adataik törlését a szervezők nyilvántartásából, amennyiben a regisztrált személyek visszalépnek a rendezvényen való részvételtől, illetve a rendezvény lebonyolítása után. Az erre vonatkozó kéréseket e-mailen, a rendezvény e-mailcímére kell küldeni.

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap