koskaroly.jpg Károly Kós (1883-1977) EKE Kolozsvar logo

kmn2021
În cadrul ediției a XIII-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj
Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 (Societatea Carpatină Ardeleană – Cluj 1891)
organizează a doua ediție a Ultramaratonului Kós Károly
pe distanța de 53 km de la Biserica cu Cocoș până la Cetatea Ciorii.


 

INTRODUCERE la tura memorială

„Kós Károly este un apel. Este un apel către toți maghiarii: din țara mamă și din Budapesta, de peste granițe și din Transilvania, din Țara Călatei, din Ținutul Secuiesc, din Sfântu Gheorghe și i-am mai putea înșira meleagurile locuite de maghiari de un mileniu, pentru care numele lui Kós Károly înseamnă deopotrivă atașamentul față de maghiarime, față de pământul natal, față de Transilvania și arhitectura trainică, inspirată de arhitectura populară și totuși europeană.” – Dr. Kenyeres István

În cursul turei memoriale de anduranță Kós Károly avem ocazia să admirăm trei opere importante ale arhitectului Kós Károly din perioada timpurie, cea mai interesantă și mai productivă a carierei sale (1907–1914): Biserica cu Cocoș la startul din Cluj, respectiv Vila Szentimrei și Cetatea Ciorii la sosire, în Stana. În această perioadă timpurie au fost realizate capodoperele lui Kós: Grădina Zoologică din Budapesta și Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care i-au conferit pe bună dreptate statutul de personalitate marcantă a arhitecturii și a lumii artistice maghiare.

În cursul turei memoriale, pe traseul pitoresc care ne duce din Cluj-Napoca până la Stana, putem descoperi peisajele care au constituit fundalul pentru activitatea creativă a lui Kós, care i-au format personalitatea creatoare și în care s-a simțit într-adevăr acasă.

„Am venit dinspre răsărit, din lumea munților înalți, a pădurilor de brazi șușotitori și a sătucurilor unde maghiari puternici și scumpi la vorbă mai visează vise fermecate, unde rapsozi bătrâni cu plete albe mai povestesc despre mărețe vremuri trecute, despre lumi trecute, oameni întorși în țărână. În acea lume sunt multe ruine, multe biserici maghiare pustii, părăsite. Și e slab pământul și plin de pietre. Acolo, în Țara Ardealului.” – Kós Károly


Asociația Mişcare de Tabără Yuppi a fost înființată în 2011 pentru a oferi experiențe terapeutice prin taberele sale gratuite copiilor care suferă de diabet, reumatism juvenil sau boli oncologice. EKE – Kolozsvár 1891 va contribui cu 5% din veniturile încasate din taxele de înscriere la turele sale de anduranță la acoperirea costurilor taberelor de recreere terapeutică.
Prin taxa ta înscriere la tură contribui şi tu la găzduirea cât mai multor copii cu boli cronice în taberele Yuppi!
Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap