Vasvári 2017 - Médiavisszhang

Media coverage

All media reports are in Hungarian language!

17. Vasvári Pál Kerékpártúra

tvr-logo.png

2017. július 18.

Vasvári kerékpáros túra, vasakaratúaknak, élni akaróknak

szabadsag_logo.png

2017. július 10.
Szerző: Balázs Bence

Szombat reggel alig fél 7, Monostor, köd. Az egyik szervezővel a tervezettnél jóval korábban, elsőként érkezünk a 17. Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra kolozsvári előrajtjának helyszínére, és amikor 15 perc múlva még mindig sehol senki (7-kor rajt!), azon kezdek gondolkozni, hogy a feliratkozottak közül hányan fogják lemondani a túrát a péntek esti jókora eső és a szombati előrejelzésben szereplő záporok miatt. Aztán feltűnik az első kerékpár… Szászfenesen, a körforgalom után már látszik egy kis kék folt az égből, Gyaluban, a hivatalos rajtnál már hétágra süt a nap – és a nagy kartondobozból elfogy minden sorszám. Majd rendre elkezdenek eltűnni a biciklik is: irány a Funtineli tető. A tekerők között vannak éppen 14 évesek és majdnem 70-esek, összeszokott, nagyhangon pajzánkodó barátok és félénk újoncok. Vannak, akik a mókáért és úgy öt sörért jöttek, s vannak, akik saját határaikat feszegetni.

Micsoda bringák! – álmélkodom a földön heverő kerékpárok láttán, miközben a résztvevők az indulási csomagért állnak sorban, majd ismét elcsodálkozom: még jóformán el sem kezdődött a túra, máris javítanak vagy két-három szuperbiciklit. De aztán mindenki végez és elindul, köztük a János Zsigmond Unitárius Kollégium néhány „bicatúrása”, a magát Unicum Lovagoknak tituláló haveri társaság, a szintén poénkodó, öltözetükkel is profi kerékpáros csapat látszatát keltő Codespringesek („Na, induljunk már, amióta itt vagyunk, a Tour de Francon már letekertek volna vagy 100 km-t!”), a magányos farkasok és a családos túrázók is. S mi is, utolsóként a túraszolgálatos Szikszai Attila vezette kísérőkocsiban.

A gyalui gátnál sokan megállnak gyönyörködni a tájban vagy fényképeződni, mi azonban megyünk tovább, s nem sokkal odébb máris egy oldalra dőlt bicikli: ereszkedik a hátsó kerék. Előkerül az autóból a pumpa, csakhogy nem talál a szeleppel. Van adapter is – de valaki elvette még Gyaluban, s odaadta Branea Robinak, a főszervezőnek. De hát ő még nincs sehol, utolsóként indult, hogy biztosítsa, zárja a sort. Közben megállapítjuk: pont a szelep mellett ereszt a gumi. Marad a kerékpár tulajdonosának a kis kézi pumpája – jónéhányszor kell majd „szórakoznia” a célig ezzel a kerékkel…

Az első ellenőrzőpontnál egy velünk azonos irányba haladó Salvamont-Salvespeo feliratú autó áll meg mellettünk: a hegyimentős figyelmeztet, szóljunk a bicikliseknek, mert vannak, akik egymás mellett haladnak, ami most nem a legjobb. A tetőn ugyanis ünnepség van, s aztán egyes környékbeliek kissé spiccesen, nagy sebességgel jöhetnek majd lefelé, s nem lesz idő félreállni…

„Mindenkinek szóljatok erről, mondjátok meg, hogy legyenek figyelmesek” – hagyja meg Szikszai Attila a havasnagyfalui elágazásnál lévő első ellenőrzőpont pontbíróinak, majd visszaindulunk, lássuk, nem szorul-e valaki segítségre. Közben az út menti illegális szemétlerakatokon bosszankodunk, s azt beszéljük, remélhetőleg nem lesz gond a tetőn, amikor az Avram Iancu ünnepélyre összegyűltek és az ott lévő ellenőrzőponthoz érkező bringások – egyesek már feltűzték a túra igen szép, kokárdás jelvényét – útja keresztezi egymást…

/* Fotó: Balázs Bence

Teljes cikk »

Ilyen volt a 17. Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra

szabadsag_logo.png

2017. július 9.
Szerző: Balázs Bence

Az Erdélyi Kárpát Egyesület főszervezésében szombaton 17. alkalommal került sor a Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrára, amelynek résztvevői – 85 vagy 100 km-es távot megtéve a Vasvári-havasokba kerekeztek, illetve részt vettek Körösfőn a Vasvári-kopjafánál szervezett ünnepségen.

/* Fotó: Balázs Bence

Teljes cikk »

17. Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra

2017. július 4.

Száz bringázó túrázik a Vasvári-kopjafáig

szabadsag_logo.png

2017. június 24.
Szerző: Kerekes Edit

Javában zajlik a regisztráció a július 8-i Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúrára, a helyek egyharmadára már jelentkeztek: a szervezők 100 főt tudnak fogadni. Jelentkezni a helyszínen nem lehet majd, hanem csak július 6-ig, azaz két nappal a rendezvény előtt lezárják a nevezéseket.

Száz bringázó túrázik a Vasvári-kopjafáig

Körösfői ünnepnap „csatatéri” koszorúzással

Javában zajlik a regisztráció a július 8-i Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúrára, a helyek egyharmadára már jelentkeztek: a szervezők 100 főt tudnak fogadni. Jelentkezni a helyszínen nem lehet majd, hanem csak július 6-ig, azaz két nappal a rendezvény előtt lezárják a nevezéseket.

Az ifjú 48-as forradalmár Vasvári Pál a július 6-i funtineli csatában vesztette életét a szabadságharc idején, ehhez kapcsolódnak a körösfői Vasvári-emléknapok, amelyek 17. éve kiegészülnek a kolozsvári EKE által szervezett kerékpáros emlék- és teljesítménytúrával.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 az idén száz személyt indít a Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrán, Kolozsvár–Gyalu–Havasnagyfalu–Bánffyhunyad–Körösfő útvonalon, július 8-án, szombaton. A túrának két változata lesz, a 100 km-es kolozsvári rajttal 7 és 7.30 óra között, és a 85 km-es, amely Gyaluból indul 7.30–8.30 óra között. A gyalui rajthoz a kijutást a résztvevőknek kell megoldaniuk.

/* Fotó: ILYÉS ZALÁN

Teljes cikk »

Programajánló


 

 
Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap