Egy nap a csatatéren

 2018. július 16.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával utaztak kerületiek Erdélybe.

Biciklis-fit-749x562.jpgTöbb mint húsz éve rendez minden július elején koszorúzási ünnepséget a közeli hegyekben hősi halált halt Vasvári Pál és szabadcsapata emlékére Kalotaszeg két pontján is a XVIII. kerület testvérvárosa, Körösfő.

– Jó hír, az „ekések” már félúton vannak – jelentette be Péntek László, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke, a település korábbi alpolgármestere azon az autóbuszon, amely a budapesti XVIII. kerületből érkező vendégekkel épp felfelé tartott a kanyargós hegyi úton, hogy megérkezzen a bélesi víztározó partjára. Az említett „ekések” az Erdélyi Kárpát-egyesület – Kolozsvár 1891 (EKE) kerékpárosai voltak, akik több mint egy évtizede minden július 6-án Kolozsvártól tekernek föl a tóhoz, hogy részt vegyenek a Vasvári Pál és a Rákóczi-szabadcsapat előtt tisztelgő megemlékezésen. Eközben ide tartott Körösfőről a Városgazda Utánpótlás Akadémia bringás csapata is.

Egy hős emlékezete

Vasvári Pál a kalotaszegiek szemében a legnagyobb magyar hősök egyike. A márciusi ifjú 1849 nyarán már sok próbát kiállt katonai vezetőként Erdély területén irányított hadműveleteket, csapatával ő sietett azoknak a magyaroknak a védelmére, akiket az osztrákok által fellázított románok háborgattak az Érchegységben. A végső ütközet a Vasvári-havason (románul: Fintinele) július 4–7. között zajlott: az Avram Iancu vezette románok kelepcébe csalták a magyar sereget, majd nem kegyelmeztek sem sebesültnek, sem polgári lakosnak.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre testvértelepülése, Körösfő néhány lelkes lakosa, akiknek a nevéhez a Körösfői Rákóczi Kultúregylet megalapítása is fűződik, 1995. július 9-én kopjafát állított a községben Vasvári emlékére, azóta tartanak az évfordulókon megemlékezést helyben és az egykori – ma a bélesi tározó vize által borított – harcmező mellett. A megemlékezésekbe később bekapcsolódtak az EKE kerékpárosai, a 2011-es megalakulás után a pestszentimrei Vasvári Pál Polgári Egyesület tagjai, negyedik éve pedig a Városgazda Utánpótlás Akadémia bringásai is. A Bethlen Gábor Alap pályázatának köszönhetően ebben az esztendőben Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata is delegálhatott küldöttséget.

A bánya mélyén

A pályázati forrás lehetővé tette, hogy a Budapestről érkezők ne csupán a július 7-i fő nap eseményein vegyenek részt, hanem a július 5–8-ig tartó négynapos úton megismerkedjenek Kalotaszeg, tágabban Erdély értékeivel is. Maga Körösfő is több érdekességet kínál. A négy települést összefogó járási központ egy, a XVIII. század közepén középkori alapokra épült, fatornyos református templommal büszkélkedhet, és a templomdomb aljában ott áll a Vasvári Pál emlékére állított kopjafa. A körösfőiek adományának köszönhetően ennek másolatát láthatjuk Pestszentimrén a református templom kertjében.

Azt, hogy Erdély a középkortól a magyar sóbányászat fontos helyszíne volt, talán mindenki tudja, aki nem volt rest odafigyelni az iskolában. Az is sokak számára ismeretes, hogy egyes sóbányák ma látogatóközpontként üzemelnek, felkeresni egy ilyet azonban csak az elszántak mernek. A kerületből utazó csapat Tordán szállt alá, hogy miután a székely idegenvezető segítségével belepillanthatott a sóbányászat munkafolyamataiba, kétszer 13 emelet mélyen csónakázzék egyet a bánya feketén csillogó taván.
Az első teljes erdélyi nap kulturális programmal ért véget. A vacsorát követően egy Székelyudvarhelyről érkező zongora-ének duó adott műsort, amelyet kerületünk polgármestere, Ughy Attila ajánlott a jelenlevők figyelmébe.

Mérkőzés az Aranycsapat emlékére

Az elmúlt évben a magyar kormány az „évszázad mérkőzésének” 65. évfordulója tiszteletére meghirdette az Aranycsapat-emlékévet. Az események szervezésére egy testületet hoztak létre, amelynek tagjai többek között: Nyilasi Tibor válogatott labdarúgó, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója és Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete. A testület elnöke Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, aki a XVIII. kerületben él. Az emlékév célja az, hogy az Aranycsapat sikereire az egész Kárpát-medence magyarsága emlékezzen.
A Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökének, Tóth Kálmánnak volt az ötlete, hogy a Körösfőn a hagyományoknak megfelelően tartott Vasvári-napok keretében labdarúgó-mérkőzéssel emlékezzenek az Aranycsapat világraszóló győzelmeire. A mérkőzés előtt ő és Lomnici Zoltán felidézte az 1952-es olimpiai győzelem és az Európa-bajnokság elődjének tekinthető Európa-kupa 1953-as elnyerésének jelentőségét.

A megnyitó beszédek és a Himnusz eléneklése után a község sportpályáján mérte össze a tudását Körösfő és a Pestszentimrei SK focicsapata, amely a tűzoltóság labdarúgóival egészült ki. A mérkőzés az erdélyiek győzelmével ért véget.
A nap a Bélesi-tónál folytatódott. Ide érkeztek a kolozsvári kerékpárosok, a Városgazda Utánpótlás Akadémia túrázói, továbbá a busszal utazó koszorúzók. Velük együtt tette tiszteletét több magyarországi és erdélyi civil szervezet, közöttük olyan települések küldöttségei, amelyek Vasvári nevét viselik. Az ünnepségen Péntek László ismertette a csata történetét.

Az eseménysorozat Körösfőn, a református istentiszteletet követően a kopjafánál ért véget.
– Ismerem a XVIII. kerület testvérvárosait, gyakran látogatok el ezekbe. A Körösfővel való kapcsolatunk az egyik szép példája annak, amikor a kapcsolat tartalommal telik meg, a civil lakosság számára is fontossá válik – mondta a beszédében Tóth Kálmán.

Az ünnepség résztvevői

Az idei koszorúzási ünnepségen részt vettek: Bodis László, Körösfő polgármestere, Péntek László, a Rákóczi a Kultúregylet elnöke, az Erdélyi Kárpát-egyesület kerékpárosai, a Vasvári Pál Polgári Egyesület tagjai Tóth Kálmán társelnök vezetésével, a Városgazda Utánpótlás Akadémia kerékpárosai, a XVIII. kerületi önkormányzat delegációja, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnevezésű nemzetközi civil szervezet elnöke, valamint több magyarországi és erdélyi civil szervezet, amelyek Vasvári nevét viselik.

Támogatók

A kulturális programot támogatta: Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet, a Rákóczi Szövetség.
A Sport, kultúra, összetartozás – Vasvári nyomában kerékpárral című pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pénzügyi támogatásával valósult meg.

Teljes cikk »

Honlapjaink fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap